Sedmdesátiny slaví bluesman Jan Spálený z kapely ASPM

Jan Spálený

Jan Spálený Zdroj: CTK

Multiinstrumentalista, skladatel a textař Jan Spálený, kterému 4. prosince bude 70 let, hraje již od roku 1984 se skupinou ASPM (Amatérské sdružení profesionálních muzikantů). Založil ji společně s Petrem Kalandrou a Františkem Havlíčkem. Pracuje také v Českém rozhlase jako hudební dramaturg a moderátor, svoji externí spolupráci však ke konci roku ukončí.

Zatím naposledy Spálený vydal živé koncertní album Panenko skákavá. K jeho životnímu jubileu nedávno vyšel i komplet tří desek s názvem Sedmdesát, které obsahují nezvalovský komplet Edison a Signál času, dvě Spáleného zásadní sólová alba Já se tě nevzdám a Asi v tom bude nějakej háček a úryvky z alb Havran, …ještě jednou si vrznout, Zahrada v dešti a Vytopená dáma.

Aceton blues Jana Spáleného

Spálený vystudoval pražskou konzervatoř jako tubista. Známé bylo jeho působení v Apollobeatu na konci 60. let s bratrem Petrem. První sólové album Edison vydal v roce 1978, poslední studiové album s ASPM Zpráva odeslána pak natočil před dvěma lety.

Muzikant a modelář

Hudebník Jan Spálený je známý také tím, že je vášnivým leteckým modelářem. Stavbu a létání s volnými modely větronů staví dokonce na roveň své hudební vášni. Modelářství se věnuje dlouhá léta, mezi příznivci tohoto hobby koluje mnoho plánků Spáleného modelů. Jan Spálený je také členem leteckomodelářského klubu ve svém bydlišti, v Pyšelích.