Semaforské zlato ze šedesátek vychází ve skvělém kompletu

Otcové zakladatelé. Na počátku Semaforu stojí
legendární autorská dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr

Otcové zakladatelé. Na počátku Semaforu stojí legendární autorská dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr Zdroj: repro E15

Osmdesátiny Jiřího Suchého připomíná box jedenácti CD s 275 písněmi, které už vesměs na vinylech nejslavnější éru divadla Semafor v šedesátých letech zmapovaly. Komplet navazuje na řadu Písničky ze Semaforu, jež skončila předčasně v roce 2001 sedmým dílem. Ta však zahrnula i semaforskou prenatální fázi v Redutě, takže společný průnik nahrávek je nevelký.

Některé z deseti LP desek, jež tvoří páteř disků doplněných řadou bonusů, byly unikáty už před lety. Jde o kolekce Toulaví zpěváci a Ďábel z Vinohrad, které Supraphon vylisoval jako „zájmové náklady“ v počtu pouhých 1500 výlisků pro Klub spřízněných duší. V kontextu je důležitý i poslední disk s raritami, kdy největší pocházejí už z konce čtyřicátých let. V první autorské písni Sardinka se Jiří Suchý doprovází na banjo, studenta Jiřího Šlitra u piána zachytila nahrávka s Czechoslovak Dixieland Jazz Bandem.

Nejúspěšnější dekádu v historii divadla spojuje synergie obou zakladatelů. Texty Jiřího Suchého neztratily na kvalitě ani později, ale Jiřího Šlitra nikdo nenahradil. Původní repertoár se navíc potkával s řadou vycházejících hvězd, ať to byli Hana Hegerová, Eva Pilarová, Karel Gott či Waldemar Matuška. Popularitě pomohlo i stříbrné plátno: muzikál Kdyby tisíc klarinetů přinesl řadu hitů v čele s Terezou, komedie Zločin v šantánu třeba evergreeen Na shledanou.
Jméno divadla je akronymem ze slov SEdm MAlých FORem, z nichž tvorbu S+Š určovaly poezie a jazz. Vedle swingu a Suchého domény bluesobsáhl hudební záběr ještě kabaret, rokenrol i šanson.

Písně kdysi vycházely se zpožděním několika let i „napřeskáčku“, ale uspořádané v kompletu vypovídají o době, kdy divadlo žilo. Významu edice odpovídají CD book, do níž přispěli autor sestavy Lukáš Berný a „úvodem do srovnávací semaforologie“ Vladimír Just, i kartonové pošetky, které tvoří faksimile obalů originálních LP desek. Takřka dokonalá reedice, která odpovídá skvělému jménu Semaforu.

Jiří Suchý & Jiří Šlitr: Semafor – léta šedesátá

Vydavatel: Supraphon, 2011
Hodnocení: 90 %

Autor je spolupracovníkem redakce

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.