Sezona NT Live startuje Podivným případem se psem

Ze hry Podivný případ se psem

Ze hry Podivný případ se psem Zdroj: Manuel Harlan

Tak zábavný, dojemný a komplexní příběh o rodině, který zachytil v roce 2003 Mark Haddon v knize Podivný případ se psem, by museli do rukou dostat opravdu bezradní umělci, aby ho zkazili. A takoví, alespoň soudě podle posledních přímých přenosů projektu NT Live, pro britské Národní divadlo nepracují.

Na druhé straně inscenovat v divadle milovanou knihu, která tolik promlouvá ke čtenáři, obsahuje obrázky a zblízka zachycuje mentální svět patnáctiletého autisty, vyžaduje dost invence, aby se představení nestalo jen neuspokojivou upovídanou ilustrací.

Režisérka Marianne Elliottová, autor hry Simon Stephens a designér Bunny Christie měli nápadů dost. Čeští diváci to mohou dnes posoudit právě díky projektu NT Live, který adaptaci knihy nabídne.

Autoři hru proměnili v obraz Christopherovy mysli, přehráváním jeho vzpomínek a hlasitým čtením jeho zápisků. Jen tady ještě učitelka Siobhan rozhodne, že by se z jeho detektivní knihy, do níž zaznamenává pátrání po vrahovi sousedovic psa, měla udělat školní hra. Což později vede k několika trochu matoucím zcizovacím projevům.

Matematická hra

Scéna nejmenšího a nejflexibilnějšího sálu Národního divadla, Cottesloe, nepotřebuje mnoho rekvizit, když je tak obdivuhodně multifunkční. Její části se stávají tajnou schránkou i tunelem v metru, na podlahu může Christopher kreslit, stavět koleje vláčku nebo díky světelným projekcím vysvětlovat astronomické či matematické teorie (kvůli jedné takové scéně se vyplatí zůstat sedět i po děkovačce). Zbytek opatří ansábl ostatních herců, kteří vytvoří vše od zmatku Londýna po rohožku. Představení je hodně pohybové, až tanečně, což mu dodává další poetiku.

Herecky všemu dominuje Luke Treadaway v hlavní roli. Detaily kamery v NT Live asi odhalí, že nevypadá na patnáct, ovšem mladík, který se s režisérkou Elliottovou setkal už v původní inscenaci Válečného koně, dokonale vystihne fyzické i emocionální nuance autisty, jenž před pro něj nepochopitelným chaosem vztahů uniká k matematickému řádu. Hravost a nadšení pro detail je cítit všude, i v hledišti, v němž je označené každé sedadlo vycházející na prvočíslo. Elliottová se nezdráhá diváky potěšit i přímým zásahem na city v podobě živého štěněte na scéně.

Neznalí předlohy můžou mít problém se orientovat v časových rovinách, mezi nimiž vyprávění zprvu skáče, čtenářům zase může občas něco z knihy scházet. I přes drobnosti přináší Podivný případ se psem ve své první divadelní podobě mimořádný zážitek. Čtvrtá sezona NT Live tak stejně jako loni, kdy ji odstartovala modernizace Sluhy dvou pánů, od té doby oceněná i Tony z Broadwaye, začíná silně.

***

Podivný případ se psem

(drama, Velká Británie, 160 minut s přestávkou) Režie: Marianne Elliottová Hrají: Luke Treadaway, Niamh Cusacková, Paul Ritter, Nicola Walkerová V rámci projektu NT Live dnes od 19.45 kino Aero Hodnocení: 100 %