Startuje showbyznysová akce roku

festival Karlovy Vary

festival Karlovy Vary Zdroj: ctk

Nejvýraznější showbyznysová akce Česka odstartuje dnes večer v karlovarském hotelu Thermal. Po sedmačtyřicáté se otevřou brány několika projekčních sálů, kde se návštěvníci budou moci potkat s mnoha tvůrci a slavnými herci, jimž letos dominují držitelky Oskara Helen Mirrenová a Susan Sarandonová, a zhlédnout více než dvě stovky snímků.

Celkem 22 z nich bude mít světovou, 35 mezinárodní a osm evropskou premiéru; zvláštní pozornost bude upřena na první uvedení digitálně restaurované kopie snímku Miloše Formana Hoří, má panenko.

Z českých projektů stojí za zmínku novinka mnoha cenami ověnčeného týmu spjatého s režisérem Markem Najbrtem Polski film, v němž se objeví spousta známých hereckých tváří v čele s Janem Budařem a Tomášem Matonohou. Snímek se navíc představí v hlavní soutěži festivalu, v níž naposledy zvítězil český film před deseti lety. Tehdy porotu okouzlil Rok ďábla Petra Zelenky.

Najbrtově novince bude konkurovat jedenáct děl solidních tvůrců, proto jako již tradičně nelze předem určit žádného favorita, který by mohl porotu vedenou americkým filmovým teoretikem Richardem Penou oslovit nejvíce. Výsledky všech soutěžních sekcí budou zveřejněny v poslední den festivalu, v sobotu 7. července na slavnostním zakončení.

Největší filmová lákadla však nabídne programová sekce Horizonty, v níž budou diváci moci zhlédnout snímky oceněné na jiných festivalech, především v Cannes, Berlinale a loni v Benátkách. Hlavní hvězdou tak jistě bude snímek Michaela Hanekeho Láska, který si z letošní canneské přehlídky odvezl prestižní Zlatou palmu. Navíc Hanekeho novinku předchází pověst mimořádně intenzivního filmového zážitku. Ten jistě nabídne také poslední držitel Zlatého lva z Benátek, snímek Alexandra Sokurova Faust, který záhy po festivalu bude k vidění i v české distribuci.

Z dalších pozoruhodných děl uveďme ještě Cosmopolis Davida Cronenberga, magickou podívanou Divoká stvoření jižních krajin (režie Ben Zeitlin), Holy Motors Leose Caraxe, novinka Wese Andersona Až vyjde měsíc či nový film právem oslavovaného Rumuna Cristiana Mungia Na druhé straně kopců.

Čtěte také:

Karlovarský Thermal před MFF modernizuje projekční techniku

Na karlovarský festival přijede Mirrenová a Sarandonová

Na karlovarský filmový festival přijede Helen Mirrenová

Na své si přijdou i milovníci starších filmů, kteří se díky různým retrospektivám mohou těšit na snímky Jeana-Pierrea Melvillea, Michelangela Antonioniho či . S dějinami filmu pak je spjato i speciální uvedení patnáctidílného televizního seriálu Příběh filmu: Odysea, v němž se nad populární uměleckou formou zamýšlí irský filmový teoretik, režisér a dokumentarista Mark Cousins. Nutno dodat, že jde o vskutku unikátní příspěvek k přemýšlení o filmu i mimořádnou podívanou.

47. MFF Karlovy Vary (29. června – 7. července)

» Hoří, má panenko (režie Miloš Forman)

» Polski film (režie Marek Najbrt)

» Láska (režie Michael Haneke)

» Faust (režie Alexandr Sokurov)

» Cosmopolis (režie David Cronenberg)

» Divoká stvoření jižních krajin (režie Ben Zeitlin)

» Holy Motors (režie Leos Carax)

» Až vyjde měsíc (režie Wes Anderson)

» Na druhé straně kopců (režie Cristian Mungiu)

» Samuraj (režie Jean-Pierre Melville)

» Příběh filmu: Odysea (režie Mark Cousins)

» Hon (režie Thomas Vinterberg)