Šulíkův film Cigán nesmí mít plakáty ve slovenských vlacích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kviff.com

Slovenské železnice odmítly reklamní kampaň k novému filmu režiséra Martina Šulíka s názvem Cigán - prý kvůli jeho rasovému ladění. "Film, který vznikl v české koprodukci, bude uveden v soutěži karlovarského festivalu, ovšem oficiální plakáty se ve slovenských vlacích nesmějí objevit," řekl producent Rudolf Biermann.

Podle něj měla společnost Garfield film, která snímek distribuuje ve slovenských kinech, objednaný a potvrzený pronájem mediálního prostoru na celý červenec. Připravila tři tisíce plakátů, na kterých je úplně nevinná fotografie mladého romskeho páru a stručný text. Podle distributorů právě tento zákaz poukazuje na rasovou nesnášenlivost.

Nejnovější Šulíkův snímek je příběhem patnáctiletého chlapce žijícího v romské osadě na východním Slovensku, který se snaží překročit nejen její hranice, ale i zažité stereotypy. Dostává se přitom do konfliktu s rasovými, sociálními a kulturními předsudky i s nepsanými zákony vlastní komunity. Vypráví také o tom, jak se „bílí“ a Romové navzájem neznají.

„Jak dokazuje i tato událost, film vznikl opravdu ve správném čase a na správném místě,“ dodala distributorka Denisa Biermannová.

Scenárista a režisér Martin Šulík získal za svůj snímek Zahrada z poloviny 90. let pět Českých lvů, ocenění českých i slovenských kritiků včetně ceny z karlovarského festivalu a dalších mezinárodních přehlídek. Jeho další projekt Sluneční stát dostal šest národních cen Slunce v síti.

Podle informací Slovenského filmového ústavu uvedla slovenská kinematografie na karlovarském festivalu od roku 1946 celkem 267 filmů a získala za ně pětatřicet ocenění.