V Cannes startuje nejslavnější filmový festival světa

Mezinárodní filmový festival Cannes

Mezinárodní filmový festival Cannes Zdroj: ctk

Na francouzské Riviéře dnes odstartuje největší přehlídka filmového umění a s ní spojený největší filmový trh, 65. ročník canneského festivalu. Podobně jako v posledních ročnících i letos je česká účast na akci minimální, představí se zde pouze dva snímky české provenience.

Studentský film Tambylles Michala Hogenauera byl zařazen do studentské sekce Cinéfondation, krátký animovaný snímek Tramvaj režisérky Michaely Pavlátové, který vznikl v česko-francouzské koprodukci, bude uveden v rámci sekce Quinzaine des Réalisateurs.

Čtěte také:

V Cannes budou soutěžit dva české krátké filmy

Největší pozornost vedle slavných filmových tvůrců a herců však tradičně přitahují premiéry snímků zařazených do hlavní soutěže. V té letošní se o Zlatou palmu a další vavříny utká celkem 22 snímků. Velké zastoupení v soutěži mají především tvůrci z amerického kontinentu, kteří si loni odvezli hlavní cenu díky Američanu Terrenci Malickovi za Strom života.

Letos v Cannes film Cosmopolis podle stejnojmenného románu Dona DeLillo uvede David Cronenberg. Snad ještě větší očekávání se pojí k účasti novinky Andrewa Dominika Killing Them Softly. Dominik totiž znovu spolupracuje s Bradem Pittem, s nímž vytvořil úchvatný snímek Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, který získal dvě nominace na Oskara.

Z evropských zástupců je třeba připomenout dřívější držitele mnohých festivalových cen včetně Zlaté palmy, mezi něž patří Ken Loach, tvůrce brutálního dramatu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny Cristian Mungiu, a především Michael Haneke, jenž před lety získal Zlatou palmu za Bílou stuhu. Jeho novinka se jmenuje Amour. Domácí francouzskou kinematografii pak bude zastupovat veterán nové vlny Alain Resnais se snímkem Vous n’avez encore rien vu. Laureáty jednotlivých cen oznámí porota vedená italským režisérem Nannim Morettim v poslední den festivalu, 27. května.

Očekávané události festivalu

Michael Haneke uvede premiéru filmu Amour

Častý účastník festivalu v Cannes a držitel mnoha ocenění včetně Zlaté palmy za snímek Bílá stuha (2009) uvede premiéru svého nejnovějšího snímku Amour. Haneke v něm vypráví příběh dvou osmdesátiletých manželů Georgese a Anne, obou bývalých profesorů hudby, jejichž vztah prochází vážnou zkouškou.

Nadvláda anglicky mluvících tvůrců

V hlavní soutěži o vítězství usiluje mnoho tvůrců z anglicky mluvících zemí. Loni zde uspěl Terrence Malick se Stromem života, letos se na něj pokusí navázat David Cronenberg, Lee Daniels (na obrázku), Jeff Nichols, Wes Anderson, John Hillcoat či Andrew Dominik.

Uvedení restaurované verze Tenkrát v Americe

Jedna z hlavních osobností hnutí za restaurování klasických filmů, Martin Scorsese, v Cannes uvede restaurovanou a rekonstruovanou verzi slavné gangsterky Sergia Leoneho Tenkrát v Americe (1984). Snímek bude uveden ve 4K verzi a oproti dosavadním kopiím nabídne 25 minut navíc podle původních Leoneho plánů.