V češtině vycházejí knihy oceněné internetovým obchodem Amazon

V češtině v těchto dnech vycházejí díla amerických spisovatelek Lauren Groffové a D. M. Pulleyové, které za ně získaly ocenění Amazon.com. Román Groffové nazvaný Osudy a běsy byl jedním z nejstarších a největších internetových obchodů s knihami vyhlášen za knihu roku 2015. Pulleyové Mrtvý klíč vyhrál předloni hlavní cenu Amazon Breakthrough Novel Award v kategorii thrillerů a detektivek.

 

Groffová ve svém románu popisuje manželství zachyceném v průběhu čtyřiadvaceti let. Příběh o tom, že klíčem k dobrému manželství není způsobilost říkat pravdu, ale schopnost udržet tajemství, se stal titulem, o němž se hodně diskutovalo. Americký prezident Barack Obama prohlásil, že "nic lepšího za celý rok nečetl" a hollywoodské celebrity Sarah Jessica Parkerová nebo Miranda Julyová dávaly na Instagram fotky, na nichž čtou právě tuto knihu.

Práva na román Osudy a běsy se již prodala do více než 30 zemí. Autorce se podle kritiky podařilo napsat mnohovrstevnaté dílo, které sice zpracovává stejné téma jako mainstreamové bestsellery, je však uchopeno literárněji a originálněji. Lauren Groffová je autorkou mnoha povídek, které byly publikovány ve významných periodikách a zařazeny do prestižních antologií s názvem Nejlepší americká povídka. Svou románovou prvotinu Příšery templetonské vydala v roce 2008, v češtině vyšla o rok později.

První román D. M. Pulleyové Mrtvý klíč byl inspirovaný její prací stavební inženýrky. Při průzkumu opuštěné budovy clevelandské banky objevila podzemní trezor s nevyzvednutými bezpečnostními schránkami. Záhada trezoru ji inspirovala k napsání úspěšné detektivky.

Její hrdinkou je nenápadná dívka Beatrice, která se shodou náhod dostane k indiciím potřebným k odhalení obrovské sítě plné korupce zasahující do nejvyšších špiček městské hierarchie. V paralelně vyprávěném příběhu z banky, která spravuje peníze vlivných obyvatel města, hraje důležitou úlohu také ambiciózní stavební inženýrka Iris zakreslující plány budovy banky zavřené za záhadných okolností před 20 lety.

Pulleyové letos v srpnu vyšla druhá kniha The Buried Book, přesto nadále pracuje jako soukromá poradkyně a forenzní inženýrka.