V Číně si nezahrají další čeští hudebníci. Povolení nedostal ani rozhlasový orchestr

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Symfonický orchestr Českého rozhlasu Zdroj: Socr.rozhlas.cz

Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) neodjede koncertovat do Číny, kde měl vystupovat během letošního října. Čínská strana nedala české agentuře, která měla celou akci organizovat, příslušná povolení. Řekl to mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna. Potvrdil tak informace Deníku N, podle kterého důvody pro nevydání povolení čínská strana neuvedla.

"Agentura nám doporučila turné odložit. SOČR tedy již s letošním turné do Číny nepočítá a jeho případnou realizaci bude dle situace plánovat na příští roky," sdělil Hošna.

Již dříve čínská strana zrušila turné PKF - Prague Philharmonia (PKF) a Pražákova kvarteta. Turné orchestru PKF v Číně se mělo uskutečnit 17. září až 5. října. Čínské úřady termín odložily na neurčito. Podle vedení PKF je důvodem, proč filharmonici přišli o povolení turné v letošním roce, prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) o změně tzv. sesterské smlouvy, kterou s Pekingem uzavřelo minulé vedení Prahy. Z něho chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

Kvůli zákazu čínských úřadů na turné do Číny nepojede ani přední český smyčcový soubor Pražákovo kvarteto. Přestože má soubor podepsanou smlouvu a v zemi už vystupoval, plánované koncerty čínský partner zrušil s odkazem na tamní úřady. Člen kvarteta Josef Klusoň si to vysvětluje tím, že čínským komunistům vadí kladný postoj pražského magistrátu k Tchaj-wanu a k Tibetu.

PKF přitom není soubor zřizovaný Prahou. V případě Pražákova kvarteta jde podle Klusoně o ještě absurdnější věc - kvarteto se jmenuje podle svého zakladatele Josefa Pražáka a s Prahou nemá nic společného.

"V Číně už jsme byli, máme skvělého manažera, vystupovali jsme v nejlepším sále, který se nachází v Zakázaném městě v Pekingu," řekl Klusoň. V divadle, kde soubor koncertoval, se loni uskutečnila i výstava ke stému výročí vzniku Československa. "Letos jsme podobně chystali, že bude výstava k 90. výročí navázání diplomatických vztahů," uvedl violista.

Nyní měl před sebou kvartet další turné a začínat mělo opět v Pekingu. "Zřejmě jakákoli akce, kterou dělají na téhle úrovni, musí projít schvalovacím řízením zřejmě komunistické strany Číny. Sami (naši partneři) byli velmi překvapeni, nevěděli proč. Důvodem byly podle mě postoje pražského primátora k Číně. Oni to tedy nekomentovali, ale já si to tak vysvětluji," sdělil Klusoň. České velvyslanectví v Číně podle něj slíbilo manažerce kvarteta, že se ještě pokusí jednat, protože soubor nemá s Prahou nic společného.