Zemřel Christopher Tolkien, syn slavného autora Pána prstenů

Zemřel Christopher Tolkien (†95)

Zemřel Christopher Tolkien (†95) Zdroj: Facebook: Christopher Tolkien

Ve věku 95 let zemřel Christopher Tolkien, který se desítky let věnoval literárnímu odkazu svého otce Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Informovala o tom agentura AFP. Christopher Tolkien připravil k vydání otcovy texty ze světa lidí, elfů, trpaslíků a skřetů: Silmarillion, Nedokončené příběhy či Húrinovy děti.

Christopher Tolkien se po smrti svého otce v roce 1973 pustil do pořádání jeho pozůstalosti. Po nejznámějších knihách J. R. R. Tolkiena Hobit a trilogii Pán prstenů dostaly díky Christopherově práci v roce 1977 čtenáři do rukou příběhy z dávných dějin Středozemě v knize Silmarillion.

Z otcových poznámek a náčrtů sestavil Christopher také Nedokončené příběhy (1980) a temný román Húrinovy děti, který vyšel v roce 2007. Na vydání poslední z knih Christopher Tolkien pracoval téměř třicet let.

Syn slavného spisovatele vydal také dvanáctisvazkové dílo The History of Middle-earth (Dějiny Středozemě), které na rozdíl od dalších Tolkienových knih v češtině zatím nevyšly.

„Miliony lidí na celém světě budou navždy vděční Christopherovi za to, že nám dal Silmarillion, Húrinovy děti a řadu Dějiny Středozemě a mnoho dalších. Ztratili jsme titána,“ uvedla v reakci na smrt Tolkiena mladšího Tolkienova společnost.

Christopher Tolkien se narodil v roce 1924 v Leedsu. Podle AFP zemřel v noci ze středy na čtvrtek v nemocnici v Draguignanu na jihovýchodě Francie, kde od 70. let minulého století žil.