Jednadvacáté století patří Indii, řekl Bezos. Amazon v zemi investuje miliardu dolarů

Jeff Bezos

Jeff Bezos Zdroj: Reuters

Protesty proti Amazonu v Indii
Protesty proti Amazonu v Indii
Protesty proti Amazonu v Indii
Jeff Bezos
5
Fotogalerie

Americký internetový prodejce Amazon investuje v Indii miliardu dolarů (22,6 miliardy korun), aby přilákal malé a střední firmy, kterým umožní nabízet jejich zboží přes Amazon. Řekl to dnes šéf Amazonu Jeff Bezos, který je teď v Indii na pracovní cestě. Maloobchodníci se ale během Bezosova pobytu v zemi chystají proti Amazonu demonstrovat. Obávají se, že americký podnik bude mít v Indii negativní vliv na maloobchodní sektor.

Amazon na svých stránkách umožňuje prodávat výrobky i třetím stranám. Bezos dnes na firemní akci v Dillí řekl, že doufá, že do roku 2025 bude vyvážet indické zboží za deset miliard dolarů. Dodal, že 21. století bude stoletím Indie a ocenil, že je Indie demokratickou zemí.

Internetovému obchodu v Indii teď podle serveru BBC dominuje Amazon a firma Flipkart, jejímž vlastníkem je americký maloobchodní gigant Walmart. Indičtí maloobchodní prodejci tvrdí, že Amazon jim omezuje podnikání, protože nabízí výrazně levnější zboží a na svých webech zvýhodňuje několik velkých prodejců. Protesty se chystají ve 300 indických městech.