Konec sezení v kanceláři. Stání zvyšuje produktivitu práce a zlepšuje zdraví

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

V kancelářích se mění pracovní uspořádání. Místo klasických stolů se židlemi se prosazují pulty k stání. 

Stále více společností dbá nejen na výkonnost, ale také na zdraví svých zaměstnanců. Stoly k sezení vyměňují za pulty k stání. Cílem je zvýšit pohyb a efektivitu zaměstnanců. Dlouhodobé sezení totiž organismu škodí. Pouhé čtyři hodiny v sedě u stolu denně podle americké kliniky Mayo zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob až o 125 procent. 

Sedět osm hodin za stolem je považováno za horší než kouření, ale přesto tak pracuje většina lidí v kancelářích. Podniky se proto snaží dostat do každodenní pracovní rutiny více pohybu, čemuž mají pomáhat právě pulty na stání. Trend se rychle ujal hlavně proto, že se změny dají jednoduše zavést.  

Podle webu Healthline má stání v práci několik příznivých vlivů na zdraví. Delší doba stání  snižuje riziko přibírání na váze, snižuje hodnotu cukru v krvi i riziko srdečních chorob, zvyšuje produktivitu práce, zlepšuje náladu a také přispívá ke snižování bolesti zad. Delší doba stání také podle studií pomáhá prodlužovat život. V průzkumu společnosti American City & County více než polovina dotazovaných uvedla, že stání v práci zvyšuje jejich produktivitu.

Stále více firem nakupuje takzvané konvertibilní stoly, které zaměstnancům umožňují nastavovat výšku pracovní plochy podle aktuálních potřeb. Zaměstnanci si tak mohou podle libosti vybrat, jaký čas budou či stát, aniž by to zkracovalo čas, který věnují samotné práci. 

Podle výzkumu společnosti Credence Research by se měl obrat z prodeje stolů na stání do roku 2025 zdvojnásobit a dosáhnout hodnoty téměř tří miliard dolarů. Důvodem růstu jsou zejména stoupající zájem o ergonomický nábytek a zvýšená pozornost věnovaná rizikům vyvolaným zlým držením těla a nedostatkem pohybu.