Kvitová postoupila v Sydney do čtvrtfinále, přiblížila se postu světové jedničky

Petra Kvitová

Petra Kvitová

Petra Kvitová postoupila na turnaji v Sydney do čtvrtfinále, když ve druhém kole porazila Rumunku Alexandru Dulgheruovou 7:5, 3:6 a 6:4. Výhrou se navíc přiblížila postu světové jedničky. Ve čtvrtfinále se Kvitová utká se Slovenkou Danielou Hantuchovou. V Sydney si čtvrtfinále zahraje také Lucie Šafářová, které za stavu 6:1 a 2:0 vzdala kvůli zranění Ruska Světlana Kuzněcovová. Mezi muži se dařilo Radku Štěpánkovi, ten porazil Belgičana Xaviera Malisse 6:7 a dvakrát 6:4.

Druhá hráčka světa Kvitová potřebuje turnaj v Sydney vyhrát, aby usedla na tenisový trůn. S Dulgheruovou loni prohrála v prvním kole US Open a i v Austrálii Rumunka vítězku Turnaj mistryň trápila. Jednadvacetiletá Kvitová hodně kazila, ale nakonec po dvou hodinách a osmnácti minutách využila první mečbol.

„Byl to první zápas sezony venku a na turnaji, což je vždycky těžké. Hrála jsem čtyři zápasy v Perthu, ale to bylo něco jiného,“ řekla Kvitová na tiskové konferenci. V Perthu vyhrála minulý týden s Tomášem Berdychem Hopmanův pohár, který se hrál v hale. „Proto jsem si musela zvykat na slunce a vítr, což jsou pro mě nejtěžší podmínky. Největší problém kvůli tomu mám při podání, ale tentokrát fungovalo dobře,“ řekla.

Právě díky podání dokázala Kvitová zápas bez problémů ukončit. Za stavu 5:4 ve třetí sadě sice prohrávala 0:30, ale pak za pomoci servisu získala čtyři míče v řadě. První mečbol využila po vítězném forhendu u sítě do odkryté části kurtu.

Kvitová na hořkou prohru z US Open s Dulgherovou, aktuálně 66. na žebříčku WTA, při zápase myslela. „Měla jsem to trochu v hlavě, i proto chtěla jsem vyhrát. Bylo to jiné než v New Yorku, ale nebyla to na první kolo vůbec snadná soupeřka. Jsem moc ráda, že jsem to vybojovala a zápas vyhrála,“ řekla.

Ve čtvrtfinále čeká Kvitovou slovenka Hantuchová

S Hantuchovou se Kvitová dosud střetla třikrát. Všechny zápasy se hrály minulou sezonu a Kvitová je vyhrála. V případě postupu by se mohla v semifinále utkat se Šafářovou, která má ve čtvrtfinále za soupeřku vítězku Roland Garros Li Na z Číny.

V turnaji se zachraňovala nejvýše nasazená Caroline Wozniacká. Dánka už prohrávala ve třetím setu se slovenskou tenistkou Dominikou Cibulkovou 0:4, ale dokázala vývoj otočit a zvítězit 7:5, 2:6 a 6:4. „Už jsem si opravdu myslela, že jsem zápas ztratila. Uvolnila jsem se, nestarala se o skóre a fungovalo to,“ řekla Wozniacká.