Le Terroir ovládla gastronomický žebříček

Prvenství mezi restauracemi obhájila pražská Le Terroir  šéfkuchaře Jana Punčocháře

Prvenství mezi restauracemi obhájila pražská Le Terroir šéfkuchaře Jana Punčocháře Zdroj: Hynek Glos

Nejlepší českou restaurací je pražská Le Terroir. Podnik šéfkuchaře Jana Punčocháře ovládl včerejší předávání cen prestižního gastronomického průvodce S. Pellegrino Acqua Panna TOP restaurace, který vyjde v pondělí 30. června jako příloha týdeníku Euro.

Le Terroir vítězství obhájila, ale tentokrát naposledy. Punčochářova restaurace letos končí a zatím není jasné, zda bude pokračovat na jiném místě, nebo se její hlavní postava přesune do zahraničí. Již osmé vydání gastronomického průvodce ukázalo, že pražským restauracím roste ve zbytku Česka zdatná konkurence.

S. Pellegrino Acqua Panna TOP restaurace jsou letos vůbec poprvé průvodcem celorepublikovým, nikoli jen pražským. Mimopražské podniky zabodovaly zejména v kategorii evropská kuchyně, odkud si odnáší vítězství brněnská Borgo Agnese. Ta je příkladem, že dobrá kuchyně nemusí nutně znamenat vysoké ceny. Rodiny a studenti, kteří tvoří velkou část tamního osazenstva, jsou nezpochybnitelným důkazem.

Od celkového vítězství nebyla daleko ani restaurace Miura ve stejnojmenném hotelu v Čeladné. Její šéfkuchař Michal Göth před časem opustil Brno, aby v srdci Beskyd „povýšil brynzu nad ricottu“, a jak řekl, tak učinil. Další mimopražská restaurace ovládla i ostře sledovanou kategorii česká kuchyně. Vítězství si odnáší restaurace Na Pekárně šéfkuchaře Václava Friče. Podnik v Čakovičkách nedaleko Prahy, kde můžete zapomenout na dietu a luxus, se stal poměrně rychle oblíbeným nejen mezi místními, ale i mezi pražskými výletníky.

Regionální kuchyně či produkty ovšem ovlivňují i pražskou gastronomickou scénu. Vůbec největší počet bodů v průvodci nasbíral Hemingway Bar. Ten sice sídlí v srdci Prahy, ale oblibu si získal především díky absintu z jednoho českého lihovaru.