Léčba těžké formy astmatu zpomaluje růst pacientů až do dospělosti

Dítě s inhalátorem.

Dítě s inhalátorem. Zdroj: CTK

Děti, které si lečí astma pomocí inhalátorů s glukokortikoidy, mohou být v dospělosti nižšího vzrůstu. Zpomalení růstu dokazovaly již některé studie z minulosti, ale většina lékařů byla přesvědčena o tom, že se růst po prvních letech léčby opět vrátí do normálu.

Nová studie uveřejněná v časopisu New England Journal od Medicine tuto domněnku vyvrátila, zpomalený růst vyvolaný dlouhodobou léčbou za pomoci glukokortikoidů přetrvává až do dospělosti. Tyto přípravky užívají především pacienti s těžší formou astmatu u kterých se záchvaty objevují i několikrát týdně.

„Je mnoho studií, které dokazují zpomalení růstu u dětí před pubertou. Ta naše je první dlouhodobou studií, která ukazuje, že nemusíte tolik vyrůst,“ řekl její vedoucí autor H. William Kelly americkému deníku New York Times.

Děti, které užívaly glukokortikoidy, byly v průměru o 1,2 cm nižší než ty, které užívaly placebo nebo látku na jiné bázi. Podle vědců se lze tomuto efektu částečně vyhnout tak, že by děti dostávaly nižší dávky tohoto léku.

Doktor H. William Kelly ale zároveň varuje před tím, aby rodiče svým dětem tuto léčbu odepírali: „Je to nejúčinnější léčba dětského astmatu a zároveň v současné době jediná, která snižuje riziko úmrtí.“

Glukokortikoidy ke kterým patří kortisol a kortikosteron patří mezi steroidní hormony. Protože tyto látky působí na metabolismus bílkovin, zpomalují tvorbu a růst kostí a svalů a pacienti dlouhodobě léčení tímto hormonem trpí například i nízkou hustotou kostí a jejich snazší lámavostí.

Lázně na astma: Kdy máte nárok na pobyt a budete něco doplácet? Více zde >>>