Lékaře zbavili obžaloby, měli na něj příliš mnoho důkazů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Mnoho z obviněných odchází od soudu nepotrestáno z důvodu nedostatku důkazů. O tom, že naopak i příliš mnoho důkazů, může vést k ukončení trestního řízení, se přesvědčil obviněný lékař. Správa rozsáhlého archívu písemností a dat, tak nakonec donutila žalobce

V americkém státě Iowa se rozhodl žalobce po letech zastavit pronásledování uprchlého lékaře obviněného v souvislosti s nelegálním prodejem léků. Na soud se obrátil i kvůli obrovskému množství důkazního materiálu a potížích s jeho správou.

Lékař Armando Angulo byl obžalován v roce 2007 v rámci případu týkajícího se mnohamilionového podvodného schématu. V jeho rámci se s pomocí internetu prodávaly léky na předpis i pacientům, kteří nikdy nebyli vyšetřeni a prohlíženi lékařem.

Federální soud nicméně na základě žádosti žalobce minulý týden rozhodl o tom, že Angulo bude zbaven obvinění. Žalobce o to požádal kvůli tomu, aby se konečně mohl zbavit více než 400 tisíc dokumentů a také dvou terabytů elektronických dat, jejichž správa jeho úřad finančně zatěžovala.

Významnou roli v ukončení případu ale hrálo i to, že Angulo již v roce 2004 uprchl zpět do rodné Panamy. A protože tamní úřady vlastní občany nevydávají, nezdálo se pravděpodobné, že by se uprchlík dostal do rukou amerických orgánů. Vzhledem k ryze praktickým problémům spjatým s udržováním masivního důkazního aparátu se tak žalobce rozhodl případ vzdát.