Lékaři díky viru spalniček poprvé v historii kompletně vyléčili rakovinu

Rakovina, ilustrační foto

Rakovina, ilustrační foto

Lékařům z Mayo Clinic v americkém Rochesteru se podařil husarský kousek: díky podání modifikovaného viru spalniček vyléčili rakovinu. Jejich pacientka trpěla mnohočetným myelomem v pokročilém stádiu, druhým nejčastějším typem rakoviny kostní dřeně, který způsobuje hromadění atypických bílých krvinek v kostech, kde následně dochází ke vzniku lézí a patologických zlomenin. Diagnostikovaní pacienti mají méně než 40procentní šanci na přežití v pětiletém horizontu.

Dvěma pacientům v rámci schválené první fáze klinického testu podali 100 miliard jednotek viru spalniček, tedy množství, kterým by mohlo být naočkováno zhruba 10 milionů lidí. Lékaři vycházeli z předchozích zjištění, že na povrchu rakovinných buněk se velice četně vyskytuje antigen CD46, který je prioritním cílem při „útoku“ viru spalniček.

Věříme, že se z tohoto postupu stane jednorázová léčba myelomu

Podáním extrémní dávky lékaři zajistili, že imunitní systém nedostal šanci efektivně odbourat vir z těla dříve, než ten stihl napadnout rakovinné buňky. Výsledky experimentu na sebe nenechaly dlouho čekat – po několika týdnech jedné z pacientek naprosto zmizel tumor, který jí tlačil na mozek, léze v jiných částech jejího těla rovněž zmizely. Podle čtvrtečního tiskového prohlášení Rochesterských lékařů je tato pacientka již déle než půl roku v naprosté remisi, bez myelomu.

U druhého pacienta neměla léčba tak dobrou odezvu, nicméně díky aplikaci viru u něj došlo ke značnému zmenšení rozvinutých lézí, což prý jen potvrdilo přesný „zásah“ spalniček. Další fáze klinických testů je naplánována na letošní září, tentokrát pro větší množství pacientů pro zjištění potřebných statistik. „Věříme, že se z tohoto postupu stane jednorázová léčba myelomu,“ tvrdí v následujícím videu vedoucí výzkumu Stephen Russell.

Metoda léčby se nazývá onkologická viroterapie, jejíž základy byly položeny už v padesátých letech minulého století, od té doby byly několika tisícům lidí podány nejrůznější typy virů (herpevirus, neštovice i chřipka). Až nyní však lékaři zaznamenali odstranění všech rakovinných ložisek v těle pacienta a tedy jeho úplné vyléčení.

Studie: Přežití pacientů s rakovinou se v ČR výrazně prodloužilo

Nanotechnologie versus rakovina