Lenovo možná odkoupí ztrátového výrobce telefonů HTC

Telefony HTC (ilustrační foto)

Telefony HTC (ilustrační foto) Zdroj: Zive.cz

Čínská firma Lenovo prý jedná s tchajwanským HTC o možné akvizici. Uvedl to korejský server eToday.com s tím, že pro silného čínského výrobce telefonů a počítačů by odkup HTC mohl znamenat posílení pozic v Evropě a USA.

Tchajwanskému výrobci telefonů HTC se už delší dobu nedaří. Prodeje a zisky jsou stále slabší, v prvním čtvrletí 2013 firma dokonce vykázala historicky nejnižší čtvrtletní zisk 85 milion tchajwanských dolarů (přibližně 56 milionů korun). Podle Bloombergu za poslední dva roky firma ztratila takřka 90 procent své tržní hodnoty. Už delší dobu tak ve vzduchu visela otázka, zda se najde někdo, kdo by skomírající firmu odkoupil. Podle serverů eToday.com a Androidauthority.com to má být právě Lenovo - silný čínský výrobce smartphonů a aktuálně největší výrobce počítačů na světě.

Z dostupných informací je znamé, že vedení Lenovo jedná s vysokými představiteli HTC od srpna. Jednání jsou tak v počátcích a v případě konečného rozhodnutí bude jasno začátkem příštího roku. Pokud by v akvizici skutečně došlo, Lenovo by zřejmě zopakovalo postup jako v případě nákupu značky ThinkPad od IBM, spekuluje eToday. To by znamenalo, že HTC by i nadále vystupovala jako samostatná značka a Lenovo by jen drželo na firmou „ochranná křídla“.

Firma Lenovo se nedávno stala největším výrobcem počítačů na světě. Výrazně ale posiluje i na mobilním trhu, kde razantně zvýšilo prodej telefonů. Přestože expanzi do Evropy v nedávné době vzdala, nákupem značky HTC by mohla na nejen evropském trhu výrazně posílit.