Letectvo USA zvažuje, že zruší společný výcvik mužů a žen

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Americké letectvo zvažuje, že zruší společný výcvik mužů a žen. Reaguje tak na případ, kdy bylo 12 instruktorů obviněno, že zneužívali svého postavení, aby si od žen ve výcviku vynutili sex. Pode agentury Reuters je to jeden z nejhorších sexuálních skandálů v amerických ozbrojených složkách.

Ženy tvoří téměř pětinu příslušníků letectva, což je největší podíl ze všech složek amerických ozbrojených sil. Cvičí se společně s mužskými kolegy, ale bydlí v oddělených kasárnách.

Skandál ale možná bude znamenat konec společného výcviku vojáků a vojaček. „Zvážíme, zda by neměly výcvik žen vést pouze instruktorky,“ řekl generál letectva Edward Rice.

Dvanáct instruktorů letectva čelí obvinění, že zneužívali svého postavení k tomu, aby vojačky přiměli k sexu. Celkem zatím vyšetřovatelé odhalili 31 obětí, počet ale stále nemusí být konečný. Prvních šest obviněných instruktorů už míří k vojenskému soudu, hrozí jim až doživotní vězení.

Skandál vyvolal debatu o podmínkách výcviku vojaček, ale i o působení žen v ozbrojených složkách obecně. „Doufám, že to přiměje naše velení k ukončení sociálního inženýrství. Když armáda začleňuje ženy mezi muže, sama vytváří podmínky pro své selhání,“ prohlásil armádní veterán Jeffrey Addicott.

Ženské organizace si naopak myslí, že problém je způsoben nedostatkem žen v ozbrojených silách. „Je třeba počet žen zvýšit, aby se na ně nenahlíželo jako na 'ty druhé', ale jako na přirozenou součást týmu,“ řekla aktivistka za ženská práva Nancy Duffová Campbellová.