Lidé chtějí létat na jih

Bude se z Karlových Varů létat pravidelně i někam jinam než do Ruska? Lidé chtějí za teplem. Na jih.

Moskva a Petrohrad. To jsou v tuto chvíli jediná místa na světě, kam směřují pravidelné letecké spoje z Karlových Varů. V květnu k nim sice přibudou nepravidelné lety některých cestovních kanceláří do turecké Altaye, jinak už ale nic. A lidem ve městě se to zdá málo. „Rozhodně bych uvítala možnost létat na některý z řeckých ostrovů,“ říká například sedmapadesátiletá Irena Froňková. A není sama. Právě Řecko vede v anketě karlovarského letiště. Hlasovalo v ní už přes sedm a půl tisíce lidí, třetina z nich žádá lety do Řecka. Paradoxně ale právě řecký ostrov Rhodos letos na seznamu charterových letů chybí. Ještě vloni ho přitom cestovní kanceláře nabízely.
Malý počet pravidelných letů, orientovaných jen východním směrem, vadí také vlastníkovi letiště. Proto teď Karlovarský kraj podepsal smlouvu se společností Lufthansa Consulting, jejíž analýza má odpovědět na jednoduchou otázku. Totiž jestli karlovarské letiště může doufat v rozšíření pravidelných linek. Třeba do sousedního Německa.
Právě tam se nacházejí nejvýznamnější přestupní letiště v Evropě, která jsou pro Vary vhodná svou polohou. Jsou to zejména Frankfurt a München, odkud mohou turisté letět prakticky kamkoliv. Pokud se místní letiště domluví s některým z uvedených uzlů, stane se dostupným pro celý svět. Dosud se mu to nepodařilo.
„Máme jasný cíl. Aby se přes velká letiště turisté dostali letecky přímo do Karlových Varů,“ plánuje ředitel letiště Václav Černý.