Londýn se stává centrem technologických start-upů

Londýn

Londýn Zdroj: Harshil Shah, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Investoři do rizikových projektů věří, že britská metropole bude líhní hlavních hráčů na poli internetu a technologií blízké budoucnosti. Začínající technologické firmy získaly loni v Londýně rekordní objem financování od fondů rizikového kapitálu a letos získaly ještě více za pouhá tři čtvrtletí.

Nová data z produkce společnosti London & Partners, kterou financuje samotný úřad londýnského starosty, ukazují, že technologické start-upy v Londýně získaly mezi letošním lednem a zářím 1,02 miliardy liber (přes 35 miliard korun). To je zhruba o 30 procent více než 719 milionů liber, které start-upy získaly za celý loňský rok, a desetkrát více než v roce 2010.

„Velká Británie a Izrael jsou pro nás hlavní destinace, kde investujeme. To jsou regionální centra pro technologické startupy,“ uvedl nedávno pro deník E15 Marcin Hejka, šéf Intel Capital pro Evropu, Blízký východ a Afriku. Intel Capital investuje do začínajících technologických firem.

Podle projektu Startup Genome se Londýn stal magnetem pro technologické start-upy a přímo v britské metropoli jich již sídlí na tři tisíce, čímž Londýn předstihl Berlín a Stockholm. Startup Genome nezmiňuje Izrael, protože ho nepočítá do Evropy. „Londýn si ukrajuje stále větší podíl na globálním trhu technologických firem. Dává to smysl, protože je to i finanční centrum,“ řekla Bloombergu Eileen Burbidgová, partnerka londýnské společnosti Passion Capital, která investuje do technologických start-upů.

V Londýně sídlí i společnost rizikového kapitálu Index Ventures, která loni investovala osm milionů dolarů do české firmy Socialbakers a začátkem letošního roku vedla další kolo financování, ve kterém Socialbakers získala 26 milionů dolarů. Index Ventures se před lety proslavila investicemi do začínajících firem Skype či Asos.