Loňské dodávky smartphonů poprvé v historii překonaly miliardu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Viktor Hanacek, picjumbo.com

Světový odbyt chytrých telefonů loni dosáhl 1,004 miliardy kusů. Oproti roku 2012 se dodávky smartphonů zvýšily o 38,4 procenta, a poprvé tak překonaly hranici jedné miliardy kusů. Oznámila to dnes analytická společnost International Data Corporation (IDC). U společnosti Strategy Analytics údaje o globálních dodávkách jednu miliardu nepřekročily.

Na celkových dodávkách všech mobilních telefonů se podle IDC chytré mobily v loňském roce podílely 55,1 procenta. V předešlém roce přitom jejich podíl představoval něco přes dvě pětiny.

Samsung znovu na špici, Apple druhý

Jedničkou na trhu zůstal jihokorejský výrobce elektroniky Samsung (313,9 milionu smartphonů), kterému podíl meziročně stoupl o procentní bod na 31,3 procenta. Konkurenčnímu Applu (153 miliony dodaných smartphonů) zůstala druhá příčka. Podíl na trhu mu podle IDC klesl z 18,7 procenta na 15,3 procenta.

Nejúspěšnější výrobci v roce 2013
PořadíZnačkaSvětový tržní podíl (v %)
1. Samsung 31,3
2. Apple 15,3
3. Huawei 4,9
4. LG 4,8
5. Lenovo 4,5

Huawei Technologies Company, LG Electronics a čínská Lenovo Group byly třetím, respektive čtvrtým a pátým největším prodejcem chytrých telefonů na světě. Podíl každé z firem loni nepřesáhl pět procent, sdělila podle agentury Reuters analytická společnost.

Data společnosti Strategy Analytics mezitím ukázala, že Samsung Electronics ve čtvrtém čtvrtletí prodal rekordních 86 milionů chytrých telefonů, a zvýšil tak náskok nad americkým Applem, a to i přes nový rekord v prodeji jeho iPhonů. Podle Strategy Analytics měl Samsung na globálním trhu s chytrými mobily v loňském posledním čtvrtletí podíl 29,6 procenta a Apple podíl 17,6 procenta. Data také ukázala, že trh s levnějšími přístroji, kde dominují čínští výrobci, prudce rostl a ovlivňoval celé odvětví smartphonů.

Odhad Strategy Analytics: "pouze" 990 milionů chytrých telefonů

Strategy Analytics se domnívá, že za celý uplynulý rok dodávky chytrých telefonů po celém světě stouply o 41 procent na rekordních 990 milionů. Samsungu podle ní podíl na trhu stoupl na 32,2 procenta z 30,4 procenta před rokem. Apple byl druhý s 15,5 procenty na trhu a 153,5 milionu prodaných iPhonů.