Lunavity: Vize dronu na tělo, díky kterému by mohli lidé skákat jako superhrdinové

Koncept Lunavity

Koncept Lunavity Zdroj: VTM.cz

Koncept Lunavity
Koncept Lunavity
Koncept Lunavity
Koncept Lunavity
Koncept Lunavity
15
Fotogalerie

Inženýři představili koncept dronu na tělo, který může v budoucnu změnit naše vnímání gravitace. Lunavity umožňuje automatické nadnášení celého těla a třeba i obrovské skoky. K finálnímu produktu je ale ještě daleko.

 

Inženýři z Tokijské univerzity zveřejnili koncept Lunavity, což je vrtulové zařízení na tělo, které funguje na podobných principech jako dron. V tomto případě ale zařízení nepoletuje samo, ale nadnáší celého člověka, díky čemuž nabízí velké změny v tom, jak se v prostředí pohybujeme a jak se vypořádáváme s překážkami v trojrozměrném prostředí.

Drony mají v dnešní době spoustu využití a proto existuje i spousta různých variant. Mohou být miniaturní, ale i obrovské, které přenáší třeba profesionální kamery nebo velmi těžké náklady. V Číně se dokonce už staví i dron, který zvládne unést 20 tun nákladu. Technologie dronu se velmi rychle zlepšují – jak z pohledu hluku, baterií nebo hmotnosti, tak i technologií třeba pro automatický let s použitím různých senzorů a umělé inteligence. Koncept Lunavity se snaží zaměřit na vzdálenější budoucnost toho, jak by mohly být drony využitelné i jako rozšíření schopností našeho těla.

S Lunavity jako na Měsíci

Lunavity se skládá ze dvou hlavních částí. Spodní část, která je připevněná na zádech, obsahuje pravděpodobně baterii a hlavní ovládací elektroniku. Pevná konstrukce ale dále sahá až nad hlavu, kde jsou dva oddělené zakřivené segmenty vrtulí.

Dle prezentovaného návrhu má každá strana celkem pět samostatných vrtulí a vrchní část je vůči pevné zadní konstrukci pohyblivá pouze v rámci vertikálního naklonění. Tvůrci to sice nijak nepopisují, ale lze si představit, že horizontální naklonění lze provádět pomocí samotných vrtulí a jejich rychlosti rotace.

Díky přímému spojení s tělem se počítá s tím, že Lunavity automaticky rozpozná, když budete chtít třeba jen výše povyskočit a v nejlepším případě by mělo jít vyskočit až 3x výše, než je pro člověka běžné. S touto změnou pohybu si lze představit i to, že ztratí význam například schody, přechody pro chodce (člověk s Lunavity přeskočí celou vozovku) nebo například nebudou potřeba invalidní vozíky pro postižené.

Video placeholde
Lunavity: vize dronu na tělo, díky kterému budeme skákat jako superhrdinové • Živě.cz

Trochu to tak připomíná sníženou gravitaci, která je třeba na Měsíci, což může značně změnit naše vnímání pohybu prostorem a interakci s překážkami, na které jsme zvyklí v rámci naší pozemské gravitace. Základní princip je, že by k tomu nebylo potřeba žádné speciální futuristické antigravitační zařízení, ale prostě velmi pokročilý dron.

Reálný produkt je ještě daleko

Tvůrci sice vytvořili nádherné video s tím, jak by mohlo zařízení Lunavity vypadat a fungovat, avšak jedná se pouze o uměleckou představu. V rámci reálného výzkumu prototypu, který lze ve videu rovněž zahlédnout, jsou vidět hlavní překážky současné doby.

Dron, který by dokázal nést celé tělo člověka, by se současnými materiály a technologiemi musel být obrovský a tím pádem i těžký (v ukázce prototypu lze vidět pomocná závaží pro snížení hmotnosti). To by znamenalo i neohrabanost, vysoký hluk, vysokou cenou a obecně komplikované použití s připevněním přímo na tělo.

Nezbývá než čekat, zda se Lunavity či něčeho podobného do budoucna dočkáme, protože vize je to rozhodně zajímavá a minimálně by mohla být využitelná v mnoha segmentech pro efektivnější pohyb lidí při práci.

Článek vyšel na serveru VTM >>>