SecondHands: Robot který pomáhá opravovat jiné roboty

SecondHands: robot který pomáhá opravovat jiné roboty

SecondHands: robot který pomáhá opravovat jiné roboty Zdroj: VTM.cz

SecondHands: robot který pomáhá opravovat jiné roboty
SecondHands: robot který pomáhá opravovat jiné roboty
SecondHands: robot který pomáhá opravovat jiné roboty
SecondHands: robot který pomáhá opravovat jiné roboty
5
Fotogalerie

Vědci vyvíjí speciální druh robota, který bude člověku pomáhat i při opravě jiných strojů a robotů. Robot bude automaticky rozpoznávat, v čem by mohl pomoci a proaktivně interagovat s člověkem. První nasazení se očekává kolem roku 2020.

 

Na projektu SecondHands spolupracuje několik vědeckých týmů z různých univerzit (UCL, Sapienza University of Rome, Karlsruhe Institute of Technology, EPFL a další), přičemž vše je navázané na reálné použití, které zajistí společnost Ocado se specializací na automatizované sklady. Hlavním cílem je vyvinout robotického asistenta, který by zefektivinil práci člověka – byl by mu nápomocný v mnohem širším měřítku, než třeba klasická robotická ruka.

Robotické systémy jsou ve výrobě i při opravování jiných strojů využívané stále více. Ve většině případů jde ale o poměrně jednoduché konstrukce, typicky jen programovatelné robotické paže, které reagují na pár senzorů. SecondHands chce jít ale mnohem dále a postavit kompletního pohybujícího robota, který bude v tomto prostředí zvládat komplexní úkoly a bude skutečným pomocníkem člověka.

Cíl: pomáhat člověku

Už samotný název projektu napovídá, že vyvíjený robot má sloužit jako druhá ruka, nebo spíše pomocná ruka člověka. V tomto případě je vše zaměřené na servisní pracovníky, kteří manipulují s různými objekty a potřebují neustále různé pomocné nástroje.

Robot by v takovém případě spolupracoval s člověkem podobně, jako kdyby šlo o druhého člověka. Společně tak mohou zvednout třeba velký předmět na stůl, může na chvíli něco podržet a podobně. Robot ale není tak omezen jako lidský spolupracovník a může nabídnout něco navíc. Díky pevné konstrukci a moderním technologiím může pomoci s objekty s větší hmotností nebo naopak nabídnout extrémní stabilitu a jemnost u přesných operací, kde to bude potřeba.

Video placeholde
SecondHands: robot který pomáhá opravovat jiné roboty • Živě.cz

Taková pomoc se pochopitelně hodí vždy, tvůrci ale chtějí jít ještě dále. Místo toho, aby robot jen plnil příkazy lidského spolupracovníka, chová se mnohem více jako člověk a snaží se předvídat a pracovat s kontextem dané situace. V ideálním případě tak sám nabídne pomoc nebo rovnou automaticky pomůže s daným úkolem nebo jeho konkrétní částí. Včas detekuje daný úkol, který se bude řešit nebo se řeší a už bude mít připravené potřebné nástroje, se kterými pracovník nebo robot bude muset manipulovat v následujících minutách.

Tělo i mozek

Robot se pochopitelně skládá ze spousty částí a na každé z nich pracují již zmíněné různé týmy vědců. Kromě samotné robotické konstrukce (vše je postavené na robotické platformě ARMAR-6) je to operační systém, rozpoznávání objektů pomocí dvojice kamer nebo analýza a predikce objektů, lidí a daných situací (rekonstrukce scény ve 3D simulaci), které je nutné řešit.

Nechybí ani možnost rozpoznávání hlasu - lidský spolupracovník robota může snadno o něco požádat a komunikovat s ním. Vše završuje i schopnost se učit přímo v reálném prostředí věcem, které robot neumí z výroby.

Dostupnost v roce 2020

Tým na začátku tohoto roku představil první částečně funkční prototyp, který už obsahuje řadu zmíněných částí, přičemž softwarové částí jsou většinou dostupné jako open-source.

Vzhledem k poměrně velkému počtů vědců, které týmy tvoří, se očekává finální verze robota kolem roku 2020, což zní poměrně realisticky. Musíme totiž myslet na to, že v oblasti umělé inteligence s využitím hlubokých neuronových sítí se velmi zrychluje vývoj a schopnosti podobných systémů, které si musí poradit s dynamickým prostředí, jež se neustále mění.

Článek vyšel na serveru VTM >>>