Magic bus na své poslední cestě. Legendární autobus z Aljašky zmizel, turisté na cestě k němu riskovali život

Magic bus z centrální Aljašky byl odstraněn.

Magic bus z centrální Aljašky byl odstraněn. Zdroj: Profimedia

Magic bus ve filmu Into the Wild
Magic bus z centrální Aljašky byl odstraněn.
Magic bus z centrální Aljašky byl odstraněn.
Magic bus. Legendární autobus, který proslavil příběh dobrodruha Christophera McCandlesse, byl z poutního místa v centrální části Aljašky odstraněn.
5
Fotogalerie

Magic bus, který proslavila kniha Útěk do divočiny a stejnojmenný film, byl z centrální Aljašky odtažen. V roce 1992 v něm zemřel dobrodruh Christopher McCandless aka Alexander Supertramp, o němž pojednává kniha i zmíněný film. Opuštěný autobus se stal poutním místem, při jehož zdolání riskovala řada turistů holý život. O jeho přemístění informovala agentura AP, podle níž úřady rozhodnutí zdůvodnily právě ochranou veřejnosti.

Objekt, který se nachází mimo dosah signálu mobilních sítí, na místě s mnohdy nepředvídatelným počasím a vysokou hladinou řek, dlouhodobě přitahoval dobrodruhy. Někteří museli být evakuováni, jiní v okolí zemřeli. 

Letošní evakuace pěti italských turistů a loňská smrt občanky Běloruska zesílily výzvy místních zastupitelů, aby byl autobus, který se nachází 25 kilometrů od dálnice, odstraněn. Nakonec vozidlo s pomocí helikoptéry určené pro transport velkých břemen odvezla aljašská národní garda v rámci výcvikové mise. Zajištěn byl také kufr, který má sentimentální hodnotu pro rodinu McCandlessů.

V roce 1992 v autobusu zemřel hlady 24letý tulák a dobrodruh Christopher McCandless, který se kvůli příliš vysoké hladině řeky Teklanika nemohl dostat zpět do bezpečí. Svých 114 dní života v opuštěném autobusu zaznamenal do deníku. Jeho životní příběh v roce 1996 proslavila kniha Útěk do divočiny od Jona Krakauera a později v roce 2007 stejnojmenný film režírovaný Seanem Pennem.

Co se s autobusem nyní stane, není zatím rozhodnuto. Přepraven byl však podle úřadů na bezpečné místo.

„Povzbuzujeme lidi, aby si bezpečně užívali aljašskou divočinu, a chápeme, jaký vliv na lidovou představivost tento autobus má,“ uvedla Corri Feigeová z aljašského úřadu pro přírodní zdroje. Označila opuštěný autobus za nebezpečné chátrající vozidlo, které ovšem přitahovalo turisty, přičemž někteří se ocitli v nesnázích a museli být zachráněni. Jiní návštěvníci bohužel zemřeli.

Úřad pro přírodní zdroje uvedl, že autobus ze 40. let využívala stavební společnost k ubytování dělníků, kteří pracovali na přístupové silnici v oblasti, a po dokončení prací, byl autobus v roce 1961 opuštěn. V březnu zastupitelé v Healy asi 40 kilometrů od autobusu jednomyslně rozhodli o jeho odstranění.