Majitele marketingových práv na F1 znepokojila Ecclestoneova kauza

Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone Zdroj: CTK/PA/David Davies

Bernie Ecclestone je coby představitel společnosti CVC & Partners zapleten do finančních machinací kolem prodeje marketingových práv na F1 v roce 2005 do rukou CVC ze strany Bayerische Landesbank. Majitel komerčních práv na třetí nejsledovanější sport světa, investiční skupina CVC & Partners, se ke skandálu nijak nevyjadřuje. Začaly ale již prosakovat zprávy o „lehkém znepokojení“.

V souvislosti s případem byl zatčen a obviněn tehdejší manažer banky přes rizika Gerhard Gribowsky, který je podezřelý z přijetí úplatku, za který měl podhodnotit cenu nabízených práv. Peníze měly přijít právě od Ecclestona.

Rostoucí skandál oslabuje pozici CVC při vyjednávání o nových marketingových podmínkách pro rok 2013 a dále mezi CVC, týmy formule 1 a Mezinárodní automobilovou federací (FIA). Současná dohoda vyprší již na konci příští sezony.

Čtěte také:

]

Bernie Ecclestone se k platbám Gribowskému přiznal, ale šéf F1 mění svá prohlášení prakticky každý týden. Podle toho posledního pro britský Telegraph nejde o částku 44 milionů dolarů, jak tvrdí němečtí vyšetřovatelé, ale pouze o 23 milionů. Motivace je stejná: Ecclestone nechtěl, aby mu Gribkowsky způsobil potíže u finančního úřadu, jak údajně vyhrožoval.

Šéf formule 1 zároveň doplnil své prohlášení o penězích, které putovaly opačným směrem, tedy od banky k němu a Ecclestonově společnosti Bambino, coby minoritnímu vlastníkovi práv na F1. Podle německých vyšetřovatelů dostal Ecclestone přímo 41,4 miliónu dolarů a Bambino Holdings dalších 25 milionů dolarů.

Šlo o provizi, vysvětluje Ecclestone

Ecclestone i nadále tvrdí, že 41,4 milionu dolarů byla regulérní provize za zprostředkování prodeje podílu ve formuli 1 mezi bankou a CVC, ale dodává, že zbylých 25 milionů, které dostala společnost Bambino, bylo splátkou dluhu. Bambino podle něj v roce 1998 půjčila předchozímu majiteli F1, společnosti SLEC, 40 milionů dolarů na zaplacení čtyřem týmům, aby souhlasily s podmínkami stabilizační dohody. Při prodeji formule 1 chtěl údajně nový majitel CVC tento dluh vyřešit, ale Bambino dostala zpět jen 25 milionů, jelikož je Ecclestone spolumajitelem formule 1, takže část dluhu byla smazána jako „náklady vlastnictví“.

CVC je pod tlakem ze dvou stran: týmy požadují větší než 50 procentní podíl na příjmech z televizních práv, což má přímý vliv na pokles příjmů samotné společnosti CVC. Druhým je samotná FIA, která nemá prakticky nic ze zisků soutěže, která jí patří. Letos běží jedenáctý rok stoleté smlouvy, podle které propůjčila FIA marketingová práva Ecclestonovi za téměř nicotných 314 milionů dolarů. Prezident FIA Jean Todt se nechal veřejně slyšet, že bude usilovat o změny těchto podmínek. Majitel komerčních práv tak bude mít dalšího nepřítele v boji o finanční moc navíc.