Malý mažoret je mezi děvčaty rád

Půvabná děvčátka v sukních v Kladně doplnil sympatický kluk v kalhotách. Je prvním mažoretem v historii kladenského klubu.

Jediné kladenské mažoretky, Květinky, existují osm let a letos poprvé v historii klubu mezi sebe přijaly kluka. V ryze dívčím sportu se objevil předškolák Vašek Vykopal (na snímku zleva se Sabinou Dvořákovou, sestrou Elen a trenérkou Michaelou Petrovou).
„Začal s tímhle sportem hlavně proto, že k nám chodí jeho sestra. Uvidíme, jak dlouho ho to bude bavit. Má za sebou tři vystoupení a nic nepokazil,“ říká trenérka Květinek Markéta Tůmová.
Optimální věk pro začátečníky – mažoretky je pět let. Vašek tedy začal včas. „Líbí se mi tu. Hlavně holky,“ přiznává malý mažoret. Na vystoupení i generálku obléká místo sukýnky kalhoty s páskem, triko, kravatu a na hlavu nasazuje parádní čepičku. Samozřejmě barevně sladěnou s kostýmem dívek.
„Vašek je diabetik a potřebuje pohyb. U mažoretek ho má dostatek. Navíc se mu odmalička líbí holky,“ chlubí se Vaškova maminka.

Důležitá je hudba

Děti se v začátcích nemusejí po kostýmech shánět. Stačí jim boty do tělocvičny, šortky nebo sukýnka, hůlka a obyčejné tričko. Nečekají je ani složité sestavy. Hůlku zkoušejí nejprve elegantně nosit a poté teprve přijde na řadu hbitost ruky a prstů. „Učíme děti, aby vnímaly hudbu. Jedna ze soutěžních disciplín je totiž pochodové defilé za doprovodu kapely. Pokud někdo nemá hudební sluch, je pro něj tato disciplína nepřekonatelný problém,“ dodává Tůmová.
Děti, které se rozhodnou být mažoretkami, by se ani neměly stydět vystupovat na veřejnosti. „Co na tomhle sportu děti nejvíc baví? Chtějí si obléknout kostým a vystupovat, soutěžit a vyhrávat,“ míní trenérka.