Master Internet spouští další český cloud, na OpenStacku

Brněnská společnost Master Internet spouští další český cloud. Pro firmu samotnou je to cloud druhý, který má mimo jiné připravit půdu pro zahraniční expanzi. Nový MasterCloud běží kompletně na otevřené a v Česku prozatím ne tolik využívané technologii OpenStack (mají ho třeba v Písku), která tak doplňuje první cloud Masteru běžící na VMwaru.

Master Internet má dlouhodobé ambice výrazně rozšířit svůj tradiční byznys s hostováním serverů a provozem datových center. Firma vlastní potřebnou infrastrukturu, na které chce začít provozovat vlastní nové cloudové aplikace a také společně s partnery rozjet zajímavé startupy. , Master proto začal budovat samostatnou softwarovou divizi a napojil na ní nové aktivity.

Nový cloud do této strategie zapadá. Údajně umožní snazší expanzi na zahraniční trhy, levnější provoz služeb, které vznikají v rámci softwarové divize, a také lehčí spolupráci se startupy v rámci .

Nové sály, nové trhy

To, na jaké nové trhy se Master Internet chystá, společnost prozatím nechce upřesňovat. Společnost se nicméně nechce omezovat pouze na Evropu a zejména u některých softwarových produktů chce působit globálně.

Master kvůli novému cloudu budoval také nové serverové sály. Na samotném OpenStacku pracovalo deset lidí po dobu zhruba půl roku, společně se serverovou částí jich pak bylo několik desítek. Počet serverů, na kterých cloud běží, firma nekomentuje. „Každopádně jsme na úplném začátku, provoz nyní běží na poměrně omezeném množství serverů. V nejbližší době dorazí nová várka a platforma se tím zněkolikanásobí,“ říká pro E15.cz provozní ředitel Masteru Filip Špaček.

Master už první cloudové služby provozuje zhruba pět let a koncem roku 2013 . Nyní už se tento typ byznysu údajně výrazně podílí na celkových tržbách.

„Podíl na celkových příjmech společnosti už je významný a prognózy o tom, že by se výnosy z cloudových služeb mohly vyrovnat výnosům z housingových služeb a pronájmu dedikovaného hardwaru už nejsou tak vzdálené jako například před dvěma roky. Pro několik příštích let odhadujeme, že výnosy ze všech typu hostingu na bázi virtualizace budou akcelerovat obrat naší společnosti minimálně v řádech desítek procent. Tento odhad nezahrnuje výnosy z naší softwarové divize a cloudových služeb, kde jsou očekávání nastavena hodně vysoko,“ počítá Špaček.

Ve dvou lokalitách a na nových technologiích

První zahraniční trh, kam Master s OpenStackem cloudem míří, je Slovensko. I z toho důvodu MasterCloud běží na doméně MasterCloud.sk. Tím druhým je pak to, že variantu .cz vlastní Casablanca, se kterou se aktuálně vedou debaty o odkupu. Slovensko má podle Masteru specifika zahraničního trhu a firma tam navíc může využít věcí typu připojení do tamního uzlu SIX a podobně.

Pro Master Internet je OpenStack nová technologie, takže ještě nemůže zcela podrobně rozepisovat veškeré ekonomické ukazatele spojené s jeho provozem. Oproti VMwaru je ale údajně možné se dostat i na poloviční ceny.

Master aktuálně nový cloud provozuje ve dvou lokalitách v datových centrech v Brně a pro jeho vyzkoušení nabízí čtrnáctidenní účet zdarma. Vše běží na třinácté generaci serverů Dell PowerEdge, softwarově definované síti Dell Force 10 a na SSD discích od Intelu. Virtuální stroje je možné si „naklikat“ od jednoho CPU a jednoho GB paměti až po devítijádrové stroje s 32 GB paměti.