Městečko na chorvatském ostrově funguje jako pohádkový ráj

chorvatské městečko Blato

chorvatské městečko Blato Zdroj: croatia.hr

Městečko Blato na jihodalmatském ostrově Korčula, kterému se za komunistické éry říkalo největší vesnice v Jugoslávii, je ke svým obyvatelům nezvykle štědré. Jak napsal bělehradský server b92.net, například zdejší mladé rodiny dostávají od městské správy za každé narozené dítě vysoký peněžní dar. Za čtvté dítě v pořadí, už dostanou rodiče v přepočtu skoro 240 tisíc korun.

Za první to je „jen“ 5 tisíc kun (asi 17 tisíc korun), s každým dalším potomkem ale suma roste a za čtvrté dítě si otec a matka odnesou rovnou 70 tisíc kun, tedy téměř 240 tisíc korun. K tomu rodiče neznají problém s hledání místa ve školce nebo jeslích, protože předškolní zařízení radnice také bohatě dotuje. Peníze z obecní kasy ale plynou i dalším z 3700 obyvatel. Když zdejší podnikatelé vytvoří novou pracovní příležitost, dotuje jim městský rozpočet první rok polovinu hrubého platu – peníze ovšem musí vrátit, pokud místo neudrží další dva roky. A podporu dostávají i lidé, kteří si vzali hypotéku.

Celkem správa vyplatí ročně občanům 250 tisíc kun (asi 850 tisíc korun), přesto již dvě dekády hospodaří s vyrovnaným rozpočtem. Základem zdejší ekonomiky, která se chlubí jen šestiprocentní nezaměstnaností (což je polovina celostátního průměru), je malá loděnice. Ta na ostrově působí od roku 1954 a dnes ji vlastní sami zaměstnanci, kteří berou na chorvatské poměry slušné platy, v přepočtu téměř 19 tisíc korun čistého měsíčně.

Desítky lidí zaměstnává také firma, která vyrábí olivový olej a víno. Stovky Blaťanů i díky podpoře od radnice mají vlastní malé podniky – při otevření podniku dostávají 5 tisíc kun, a ještě jednou tolik může činit další podpora, když firma zaměstná vysoce kvalifikovaného dělníka. Ekonomika Blata tak nežije jen z turistiky, jak je vesměs v Dalmácii běžné.