Mezinárodními oceněními ověnčené Ateliéry Spektrum jsou na prodej

Unikátní budova administrativně výrobního centra Ateliéry Spektrum v Praze na Smíchově, jež získala četná prestižní ocenění, mimo jiné první místo ve finále světové architektonické soutěže Best International Redevelopment v americkém Orlandu v roce 2009, změní majitele. Tuto někdejší součást Škodových závodů prodává ve výběrovém řízení společnost Naxos, jeden z leaderů na českém realitním trhu. Doporučená kupní cena činí 95 milionů korun, první kolo končí 19. srpna.

Původně tovární objekt prošel rozsáhlou přestavbou a vznikla v něm originální kombinace kancelářských a výrobních prostor. Na ploše zhruba 2 220 metrů čtverečních je mimo jiné situováno 15 ateliérů, vesměs s vysokými industriálními stropy. „Ateliéry Spektrum jsou bezesporu zvláštním segmentem na realitním trhu. Výhody této unikátní budovy spočívají zejména ve výjimečném umístění s panoramatickým výhledem na Prahu, v technických parametrech a variabilitě industriálního prostoru. Jde především o variabilitu půdorysů koncipovaných podle požadavků na open-space koncept, nejmodernější technologické vybavení budovy, nosnost stropů, výtahy, či kvalitní opláštění a okna a hlavně také o její nízkou energetickou náročnost,“ říká manažer této transakce z Naxosu Michal Augustýn.

Účelnou železobetonovou budovu vyprojektoval v roce 1913 smíchovský inženýr Mikuláš Zdekauer. O rok později pak byla dostavěna do výše pěti podlaží. Původně zadala projekt Pražská akciová strojírna na Zlíchově. Ta se ale vzápětí spolu s několika dalšími podniky spojila s plzeňskými Škodovými závody a tak vznikla společnost Spojené strojírny. Budova sloužila koncernu jako modelárna, tedy provoz na přípravu přesných předloh pro odlévání. Od roku 1946 pak patřila národnímu podniku Škodovy závody a průmyslovým účelům sloužila až do konce osmdesátých let minulého století. V roce 2003 získala budovu společnost Ateliéry Spektrum. Autorem projektu rekonstrukce bývalé továrny se stal majitel této společnosti Michal Dvořák. A tak se dominanta, jež stojí téměř na vrcholu svahu k Dívčím hradům na pražském Smíchově, dočkala proměny a dříve omšelá budova dostala novou tvář. Zachován přitom zůstal její industriální charakter. Ateliéry Spektrum se pak díky tomuto unikátnímu řešení staly doslova sběratelem prestižních architektonických cen v celosvětovém i evropském měřítku, především za nejlepší rekonstruovanou tovární halu či za interiérový design.