Microsoft uvolnil pro veřejnost zkušební verzi Windows 8

Windows 8

Windows 8

Americká společnost Microsoft, která je předním světovým výrobcem počítačového softwaru, dnes uvolnila dosud nedokončenou verzi operačního systému Windows 8 veřejnosti, aby její funkce mohla v předstihu vyzkoušet. Podle agentury Reuters tak chce firma oživit zájem o svůj produkt a obnovit svou převahu v tomto odvětví.

Microsoft na svých stránkách uvádí, že nový systém byl od „základu přepracován“. „Vychází z osvědčeného, rychlého a spolehlivého jádra Windows 7 a přináší zcela nové dotykové rozhraní,“ dodala firma. K ovládání nového systému tak bude možné využít dotykovou obrazovku, ale stejně tak „postaru“ počítačovou myš a klávesnici.

„Je to dokonce lepší Windows než Windows 7,“ řekl dnes šéf divize Windows Steven Sinofsky na technologické konferenci v Barceloně. „Po uživatelské ploše se lze pohybovat neuvěřitelně rychle a plynule,“ dodal a názorně ukázal na tabletu a ultratenkém notebooku.

Microsoft má snahu prosadit se v té části trhu, kde působí americké firmy Apple a Google, neboť tato část trhu zažívá nebývalý růst. Chytré mobilní telefony a tablety si totiž kupuje čím dál víc lidí, zatímco zájem o laptopy klesá, o stolních počítačích ani nemluvě. Pokud se Microsoft nepřizpůsobí trendu, jeho vliv může dál klesat. Operační systém Windows, který je pořád ještě dominantním produktem Microsoftu, totiž bude potřeba stále méně.

Sinofsky dodal, že novou verzi Windows si stahují od rána lidé ze 70 zemí světa. Možné to je i z českých stránek společnosti. Většina analytiků se domnívá, že nový operační systém Windows 8 by se na trhu mohl objevit koncem léta nebo začátkem podzimu.