Microsoft varuje: Nepoužívejte Internet Explorer

Internet Explorer

Internet Explorer Zdroj: CC: Wikimedia/Microsoft

Dokud chybu neopravíme, Internet Explorer nepoužívejte. Takovou výstrahu dnes vydal Microsoft. Objevil chybu, díky které se do počítačů uživatelů dokážou dostat hackeři.

Microsoft objevil kritickou chybu ve svém prohlížeči Internet Explorer. Zranitelnost se týká všech verzí počínaje IE 6 a konče nejnovější IE 11 na Windows 8.1. Chyba umožní útočníkovi spustit vzdálený kód a otevřít mu vrátka do systému s aktuálními uživatelskými právy.

Microsoft nyní varuje před návštěvou pochybných webů, které by mohly obsahovat první viry zneužívající této chyby, a slibuje, že vydá záplatu v rámci tradiční vlny aktualizací, případně dle aktuální závažnosti mimo termín.

Kritická chyba v Internet Exploreru se nicméně dočká opravy pouze na podporovaných systémech, mezi které už několik týdnů nepatří Windows XP. Internet Explorer je tedy na Windows XP oficiálně děravý a potenciálně nebezpečný.

Jelikož se jedná o chybu typu „Zero day“, tedy o čerstvě objevenou zranitelnost, zatím není jasné, jestli o chybě vědí i záškodníci a skutečně ji dokážou zneužít a využít.

Šašek provokuje: Skončila podpora, radujme se