Miliardář Carlos Slim se chce vyhnout regulaci, rozdělí své impérium

Carlos Slim.

Carlos Slim. Zdroj: Profimedia.cz

Jeden z nejbohatších podnikatelů světa Mexičan Carlos Slim se chystá rozdělit své telekomunikační impérium América Móvil (AM), které ho během posledního čtvrtstoletí mezi nejbohatší byznysmeny vyneslo.

Slim se chce zbavit velkého podílu na trhu pevných linek a i části mobilního byznysu, aby se tak vyhnul nové regulaci, kterou na něj přichystali mexičtí zákonodárci a která by ho nutila bezplatně sdílet svoji infrastrukturu s konkurencí. Například španělskou Telefónikou, která loni na podzim prodala svoje české a slovenské dcery tuzemské skupině PPF.

Slim uvedl, že chce snížit svůj tržní podíl v obou segmentech telekomunikačního trhu pod 50 procent a tím se vyhnout včera schválené regulaci telekomunikačního sektoru. Zatím má Telmex, dcera AM, osmdesátiprocentní podíl na trhu pevných linek a další dceřinka Telcel sedmdesátiprocentní podíl mezi mobilními operátory.

AM také uvedl, že infrastruktura mobilní sítě včetně vysílacích věží bude oddělena od Telcelu a nabídnuta k využití
konkurenci (za poplatek). „Tohle je opravdu chytrá odpověď na obvinění z využívání dominantního postavení na trhu,“ citovala britská BBC Alexandra Elbittera z mexického think tanku CODE. Plány AM musí však ještě schválit mexický telekomunikační úřad IFT, který se podle deníku Financial Times nechal slyšet, že si je bude muset detailně prostudovat. „Toto rozhodnutí by mohlo zvýšit transparentnost a konkurenci na telekomunikačním trhu a zvýšit kvalitu nabízených služeb zákazníkům,“ uvedlo v prohlášení mexické ministerstvo dopravy a spojů.

AM zatím nespecifikoval, jaká aktiva, v jakém objemu a komu by prodával. Jelikož parlament se včera odhodlal ke dlouho odkládanému schválení legislativy, neměl by Carlos Slim s realizací svých záměrů otálet. Snížení tržního podílu pod 50 procent by navíc pro miliardáře mohlo mít pozitivní vedlejší efekt: dovolilo by mu to vstoupit na trh placené televize. Nová regulace má totiž kromě Slima omezit i moc televizní společnosti Televisa, jedničky v bezplatném i placeném vysílání.