Miliardář Slim expanduje v Evropě. Ovládl rakouský Telekom Austria

Carlos Slim

Carlos Slim Zdroj: Profimedia.cz

Telekomunikační firma America Móvil miliardáře Carlose Slima získá většinu v rakouském operátorovi Telekom Austria. Mexický magnát Slim si tím upevňuje pozici v Evropě. Na latinskoamerickém trhu už totiž v podstatě nemá kam expandovat.

Mexická skupina se dohodla na spoluvlastnictví Telekomu s rakouským státním holdingem ÖIAG. America Móvil dosud vlastnila 26,4 procenta akcií, rakouský holding 28,4 procenta. Dohoda zajišťuje ÖIAG blokační minoritu nejméně 25 procent plus jednu akcií. Navýšení kapitálu Telekomu umožní zahájit „masivní růst“ v zemích střední a východní Evropy, řekl šéf holdingu Rudolf Kemler.

America Móvil podpořila plán navýšení kapitálu Telekomu o miliardu eur (27,5 miliardy korun). Slimova skupina pak skoupí akcie Telekomu z trhu za cenu 7,15 eura, což je asi 11 procent nad průměrnou cenou akcií za posledních šest měsíců.

Evropská expanze jako náhrada za Latinskou Ameriku

America Móvil se nyní zaměřuje právě na Evropu. V dalším expandování v Latinské Americe a zejména domácím Mexiku brání Slimovi dominance jeho firmy na trzích, která vyvolává odpor antimonopolních úřadů proti jeho dalšímu rozrůstání.

America Móvil vstoupila do Evropy v roce 2012 investicí přes jednu miliardu dolarů právě do Telekomu Austria a poté koupila podíl v nizozemské KPN za 3,4 milirday dolarů (6,9 miliardy korun). Loni Slim podal nabídku na odkoupení celé KPN, ale nepochodil. V Rakousku si proto předcházel politiky sliby zachovat rakouské ústředí a dát vládě právo veta nad strategickými rozhodnutími, uvedla agentura Reuters.

Telekom Austria
Telekom Austria působí kromě Rakouska v Bělorusku, Bulharsku, Chorvatsku, Srbsku, Makedonii a Slovinsku. Na konci loňského roku měla společnost 2,6 milionu uživatelů pevných linek a přes 20 milionů zákazníků mobilních sítí. Její loňské tržby dosáhly 4,2 miliardy eur.