Ministerští auditoři narazili. Tesco SW podala trestní oznámení

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: E15

Společnost Tesco SW podala trestní oznámení na auditory ministerstva financí, kteří se podíleli na auditu monitorovacího systému, jenž by měl evidovat evropské dotace do roku 2020. Trestní oznámení firma podala i na auditory společností, které ministerstvu poskytly externí služby. Zakázku na monitoring dotací za více než miliardu korun získaly firmy Tesco SW a Datasys. Kvůli zakázce zasahovala na ministerstvu pro místní rozvoj protikorupční policie.

„Audit monitorovacího systému zatím není dokončený. Je ve fázi vypořádání připomínek, proto nyní nelze k němu sdělovat žádné podrobnosti,“ reagoval mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

„Důvodem trestního oznámení je především snaha o vyvození odpovědnosti těch, kteří uvádějí a veřejně sdělují nepravdivé informace,“ uvedl advokát zastupující Tesco SW Tomáš Gřivna. Firma se podle něj dalšími právními kroky bude domáhat i náhrady způsobené materiální škody a satisfakce za údajné poškození dobrého jména.

Podle Gřivny mohlo být poškozeno i Česko, zejména pokud mu na základě zprávy o auditu a vyvolaných pochybností o činnosti MMR nebudou poskytnuty plánované peníze z fondů EU.

Lživý audit

Z článků v médiích podle Gřivny plyne, že i policie při svém zásahu na MMR stavěla své podezření na návrhu zprávy o auditu, který vypracoval auditní orgán ministerstva financí. Neschválené a neprojednané závěry auditu se neoficiálně dostaly do médií.

„Tesco SW je přesvědčena, že auditní zpráva obsahuje celou řadu nepřesných, zavádějících, tendenčních i zcela nepravdivých tvrzení, které značně zasahují do dobré pověsti společnosti,“ uvedla firma. Podle trestního oznámení mohlo v souvislosti se vznikem auditní zprávy dojít zejména k trestným činům zneužití pravomoci úřední osoby, maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, vystavení nepravdivé zprávy, případně poškození finančních zájmů EU.

Protikorupční policie zasahovala na MMR 19. března. Detektivové na ministerstvu chtěli získat informace o IT zakázce na monitorovací systém, který by měl evidovat evropské dotace do roku 2020. Audit systému si podle náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta loni v říjnu vyžádala Evropská komise.