Ministerstvo zemědělství zadalo dvě velké IT zakázky HP a O2

Hewlett-Packard (ilustrační foto)

Hewlett-Packard (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: wlodi via Flickr

Ministerstvo zemědělství po roce a čtvrt uzavřelo dva velké tendry týkající se dříve kritizované oblasti IT. První získala společnost Hewlett-Packard za 43,2 milionu korun, druhou pak O2 CZ s nabídkou 30 milionů korun. V obou případech je podle zadávací dokumentace vítězná cena třetinová ve srovnání s původním odhadem.

„Původní předpokládaná cena přes 200 milionů korun, vycházela z plnění smlouvy a zkušeností v předcházejících letech. K jejímu snížení došlo v rámci konkurenčního boje v otevřeném výběrovém řízení,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Nižší cena tak podle něj není způsobena zkrácením období, na které byly původně zakázky vypsány, či snížením požadovaného objemu služeb.

Hewlett-Packard získal dvouletou smlouvu na služby informačních a komunikačních technologií (ICT). Společnost O2 CZ pak zvítězila v tendru na provoz a rozvoj informačního systému týkající se například oblasti účetnictví, rozpočtu, majetku či mezd.

Nový tendr na eAgri je v přípravě

U zakázky na provoz hlavního zemědělského portálu eAgri s předpokládanou cenou 150 milionů, ale snaha najít provozovatele přes veřejný tendr nevyšla. Ministerstvo tendr téměř rok od vyhlášení zrušilo letos v únoru. Ze čtyř zájemců nesplnili kvalifikační kritéria hned tři z nich a podle tehdejšího znění zákona musel úřad Mariana Jurečky tendr zrušit.

Nový tendr propojující mimo jiné stránky ministerstva, pozemkových úřadů a takzvaného portálu farmáře je podle Jordána v přípravě. Provoz nyní zajišťuje O2 CZ na základě dočasné smlouvy. Tu chce nyní MZe prodloužit do doby, než bude tendr znovu vypsán a vzejde z něj vítěz. O souhlas s tímto krokem žádá Jurečka i vládu, která se tím bude zabývat na dnešním zasedání. IT zakázkami na ministerstvu zemědělství se přede dvěma lety – tedy před nástupem současného ministra – začala zabývat i protikorupční policie. Nejvyšší kontrolní úřad dokonce kvůli těmto zakázkám podal trestní oznámení.

Aleš Kučera: V IT zakázkách nejde být kvalitní a zároveň levný