Místo pracoviště karavan. Lidem se líbí na cestách, nechtějí zpátky do kanceláří

Zájem o zapůjčení karavanu logicky vrcholí před letní sezonou v červnu, červenci a v srpnu.

Zájem o zapůjčení karavanu logicky vrcholí před letní sezonou v červnu, červenci a v srpnu. Zdroj: Shutterstock

Obytný vůz představuje dopravní prostředek, kancelář i domov v jednom.
Popularita karavanů roste také v Česku.
3
Fotogalerie

Pandemie uvěznila pracovníky na několik měsíců v jejich domovech, což ale mnozí vyřešili tak, že si pořídili karavan. Přišli na chuť cestování i práci na dálku a teď se jim nechce zpátky do kanceláří. Ztěžuje jim to snad jen slabý signál a výpadky internetového připojení, které je dnes téměř pro jakoukoli práci stěžejní, informuje zpravodajský web CNBC

„Dálkoví“ pracovníci teď jezdí z místa na místo ve svých obytných vozech, pracují v nich přes internetové hotspoty, tráví volný čas v přírodě a zkoumají nová místa.

„Stal se z toho životní styl,“ řekla Smriti Bhadauriová, která teď žije v dodávce s manželem Kartikem Vasanem. Pár cestuje se psem ve svém obytném voze od loňského srpna. „Jsme takhle šťastní a cítíme se opravdu svobodně,“ řekla Bhadauriová.

Problémem na cestách může být při práci nekvalitní internetové připojení. Někteří pracovníci vystačí s notebookem, jiní ale potřebují více monitorů. Většina si pořídila mobilní internet alespoň od dvou různých poskytovatelů, aby měli signál alespoň u jedné ze služeb. 

Američanka Erica Hornová obdržela loni v květnu e-mail s oznámením, že celá firma bude pracovat na dálku i v příštím roce. „Okamžitě jsem si uvědomila, že není na co čekat a začala jsem žít svůj karavanový sen,“ říká nadšeně.

Někteří se svým karavanem odcestují z domova jen na několik hodin denně a usídlí se pokaždé na jiném místě. Kenzo Fong, generální ředitel technologického startupu Rock, začal pracovat z obytné dodávky loni v květnu. Stále sice žije ve svém domě v San Francisku, ale každý den odjíždí na nové místo ve městě, na kterém stráví pracovní den.

Fong koupil již přestavěnou dodávku, financoval ji a každý měsíc do ní musel investovat několik set dolarů. „Celá částka je ale stále mnohonásobně nižší, než kdybych měl platit za kancelářský prostor v San Francisku,“ vysvětluje. 

Karavanový životní styl vyhovuje převážně těm, kteří mají rádi cestování a líbí se jim v přírodě. Kromě toho musejí mít dost peněz na to, aby mohli za obytný vůz a jeho vybavení jednorázově utratit tisíce dolarů. Současně ale ušetří za energie ve vlastním bytě a až na pohonné hmoty mohou cestovat v podstatě zadarmo. 

„Vždy jsem ráda cestovala, ale zároveň mám ráda i svůj domov,“ říká Cailey Dillonová, která pracuje na dálku pro půjčovnu obytných vozů Outdoorsy. „Moc se mi líbí, že v karavanu jsem sice stále na cestách, ale svůj domov si stále vozím s sebou,“ dodává.