Cestujeme jinak: Stále více preferujeme dovolenou v karavanech

Obytné automobily

Obytné automobily Zdroj: archiv

CHorvatsko
Dovolená za milion. Chorvatsko není u boháčův módě. Chtějí za luxusem či exotikou
Chorvatsko
Chorvatsko
5
Fotogalerie

V poslední době si stále raději půjčujeme karavany a obytné vozy. A to od obyčejných až po ty luxusní. Pokud nad dovolenou v karavanu pro letošek přemýšlíte, máte s největší pravděpodobností smůlu, protože pro letošní léto už mají půjčovny vesměs obsazeno. A to i přesto, že ceny půjčovného nejsou úplně nízké. V hlavní sezóně se pohybují okolo 3 tisíc na den. Vyplynulo to z ankety ČTK.

Podle společnosti Karavan centrum Hykro, zájem o půjčení karavanů každým rokem stoupá. Tato půjčovna má od dubna do září téměř obsazeno. To potvrzuje i Caravan Centrum Pardubice, kteří zaznamenali zájem o zapůjčení obytných vozů asi o 15 %. „Častější jsou oproti minulosti také kratší zápůjčky - například na víkend, protože řada lidí si chce karavanink nejdříve vyzkoušet," uvedl Petr Tesner z této společnosti.

Karavany i kupujeme

Podle Michala Vaška z Karavan centrum Hykro s karavanem rádi cestujeme do Chorvatská, Itálie. Výjimkou ale není ani třeba Norsko. Oproti tomu Francie se těší čím dál menšímu zájmu.

Michal Vašek považuje za typické klienty rodiny s dětmi, hned v závěsu za rodinami jsou starší páry. Karavaningu se v naší republice aktivně věnuje 4 tisíce až 5 tisíc lidí. Další tisíce si karavany půjčují. A to i na zimní dovolenou. Třeba v Rakousku a ve Švýcarsku můžete s karavanem zamířit do kempu přímo v zimních střediscích.

Prodej karavanů byl loni rekordní. Meziročně se zvýšil asi o desetinu. A to na 1800 vozidel. Evropský trh podle ČTK rostl podobným tempem na 165 000 obytných vozidel a přívěsů.

Na dovolenou karavanem: Na co nezapomenout? >>>