Mladá cyklistka na Evropě po boku es

Jirkovská cyklistka Martina Mikulášková startovala na mistrovství Evropy.

Jirkov / Talentovaná cyklistka Martina Mikulášková zažila v belgickém Hoogstratenu křest ohněm. Na startu cyklokrosu stála vedle opravdových es. Ostudu si neuřízla. Skončila ve třetí desítce.

Loni získala jirkovská rodačka titul mistryně České republiky mezi kadetkami. Od letoška se musí šestnáctiletá závodnice vypořádávat s kategorií juniorek, která je spojená s kategorií žen. „Je to kvůli tomu, že juniorek není dostatečný počet na vytvoření samostatné kategorie,“ vysvětluje Mikulášková.
Přesun o úroveň výš pro ni nezačal nejlépe. Na začátku sezony musela kvůli nemoci vynechat tři závody. Právě v tu dobu se rozhodovalo o nominaci na evropský šampionát. „Nejprve mě vybrali do širšího kádru reprezentace. Po uzdravení se mi povedlo zajet dobře na pohárových závodech. To rozhodlo o mojí účasti,“ říká členka oddílu Stadion Louny.

„Očekával jsem sbírání zkušeností, nic jiného,“ netají se trenér Milan Chrobák o cílech před šampionátem. Jeho svěřenkyně dokázala, že je velkým příslibem do budoucnosti. Závod absolvovala na osmadvacátém místě. „Jízda trvala čtyřicet minut. Bylo důležité rozložit správně síly,“ vzpomíná Mikulášková. Do kategorie žen postoupí za dva roky. Do té doby chce jezdit cyklokros, silniční závody i dráhu. „Teprve v ženách si vyberu specializaci a budu se snažit prosadit se v mezinárodní konkurenci,“ uvažuje Mikulášková.