Mobily táhnou Sony dolů. Ve hře je i prodej celé divize

Sony Xperia Z

Sony Xperia Z Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Mobilní byznys dlouhodobě komplikuje finanční situaci technologické firmy Sony. Koncern nyní zvažuje, že by mohl celou divizi prodat. S odkazem na důvěryhodné zdroje to tvrdí Reuters.

Sony má za sebou jeden z nejtěžších roků vůbec. V únoru 2014 se společnost kvůli dlouhodobým ekonomickým problémům zbavila celé divize počítačů Vaio a svou televizní divizi vydělila do samostatné firmy.

Během léta čelila hackerskému útoku na síť Playstation. Daleko větší útok ovšem zaznamenala na podzim - Spojené státy označily útok za nejvážnější v historii země.

Joint venture, nebo prodej

Uspokojivá není situace ani v divizi mobilních telefonů. Šéf Sony Kazuo Hirai nyní podle zdrojů agentury Reuters zvažuje zásah - buď změnit vlastnictví firmy na joint venture, případně ji rovnou prodat. Přitom ještě na podzim 2013 plánoval, že Sony bude ve výrobě mobilních telefonů světovou trojkou.

„Elektronika obecně bude i nadále podstatná věc,“ prohlásil Hirai na veletrhu CES v Las Vegas. „Ale existují také některé aktivity, které budeme provozovat s největší opatrností - a to jsou televize a mobily,“ dodal.

Podle expertů se Sony tvrdým změnám nevyhne. Televizní i mobilní divize by se měl koncern rovnou zbavit. Strategie zaměřená jen na ořezávání nákladů a na dražší mobily nestačí, jak upozornil analytik Citigroup Kota Ezawa.

Pozastavená výplata dividend

Koncern Sony za loňský rok několikrát snížil odhad zisku za fiskální rok. Poprvé ve své historii dokonce pozastaví výplatu dividend. Aktuálně vypočítal očekávanou ztrátu na 230 miliard jenů (1,9 miliardy dolarů).

Japonská firma agresivně reformuje svůj byznys už od roku 2012. Vydělává na herních konzolích Playstation (které loni oslavily 20 let) a také na fotočipech, právě kvůli mobilům a televizím ale končí v červených číslech. „Mobily i televize vyžadují drastické změny. Bez nich bude Sony v červených číslech následující tři roky,“ prohlásil analytik Ezawa.