Mona Lisa ze 330 Rubikových kostek se bude dražit za téměř čtyři miliony

Rubik Mona Lisa

Rubik Mona Lisa Zdroj: Profimedia.cz

Rubik Mona Lisa
Rubik Mona Lisa
Rubik Mona Lisa
Rubik Mona Lisa
5
Fotogalerie

V pařížské aukční síni Artcurial se bude 23. února dražit objekt složený ze 330 Rubikových kostek. Dílo streetartového umělce Invadera je podle kunsthistoriků nejpovedenější replikou slavného obrazu Leonarda da Vinciho Mona Lisa. Vyvolávací cena Rubik Mona Lisy je 166 tisíc dolarů (3 764 880 korun).

Invader, přední francouzský umělec, se do aukční síně Artcurial vrací po necelém roce. Loni v květnu se jeho mozaika Vídně vydražila za rekordních 356 200 eur (8 926 372 korun).  

Slavnou 3D hračku začal Invader pro své umělecké objekty využívat v roce 2004, píše server zpravodajské televize CNN. Techniku při tom nazývá jako „rubikkubismus“.

Invader patří mezi nejznámější francouzské steetartové umělce. Sám sebe představuje jako „Unidentified Free Artist“ neboli „neznámého svobodného umělce“.

„Vždy a všude se vyskytuji s maskou. Nechci, aby lidé, které potkávám na svých výstavách, věděli, kdo ve skutečnosti jsem,“ píše na webových stránkách.

Od roku 1998 pracuje na projektu s názvem Space Invaders, svoje objekty umístil už do 65 měst ve 33 zemích světa. Dosud největší městskou instalaci - kolem 70 metrů čtverečních - vytvořil loni poblíž Centre Pompidou v Paříži.

Aukce se koná při příležitosti pětistého výročí úmrtí renesančního malíře Leonarda da Vinciho.