Mozaika Opavy složená z kousků dějin

Po pětašedesáti letech má Opava opět výstavu o svých dějinách. Sedmička do ní nahlédla ještě před jejím otevřením.

Projít se dějinami slezské metropole od pravěku až po rok 1989 mohou lidé nově v Obecním domě. Nová expozice mapuje život v místech dnešní Opavy století za stoletím. Vznikala dva roky a je to první výstava o dějinách města od roku 1945.
„Nemáme vlastní depozitáře, exponáty jsme si půjčovali od různých institucí, například od Slezského zemského muzea. Největší prostor věnujeme 19. století, kdy byla Opava správním i kulturním centrem celého Slezska,“ popisuje historik a kurátor celé výstavy Michal Petr.

Cechovní konvice i pouliční lampa

V prvním patře Obecního domu se zabydlely pravěké i středověké archeologické poklady, mince, nádoby, šperky, nástroje i obrovské klíče. „Zajímavá je například malá stříbrná soška beránka. Pochází z raného středověku a archeologové ji našli jako součást pokladu. Předpokládá se, že jej ukryl nějaký kupec a už se pro něj nevrátil,“ líčí Petr. Výstava dává nahlédnout i do dějin opavských cechů a ukazuje jejich cechovní konvice, zdobené truhly, ve kterých cechy ukrývaly své cennosti, či cechovní listiny.
V místnosti věnované 19. století na první pohled zaujme velká pouliční lampa. „Je to jediná zachovaná pouliční olejová lampa ze čtyřicátých let 19. století,“ komentuje Petr. Atmosféru století dokreslují také pečeti, šerpy, soubor porcelánu či správní tiskoviny.
Návštěvníci nahlédnou i do prvorepublikové pracovny opavského intelektuála. Na plastickém modelu Opavy také uvidí, jak vypadalo město mezi léty 1750 až 1800. „Dokumentuje podobu města před zbouráním městských hradeb. Řada staveb už dnes nestojí. Budovy, které jsou na modelu vyznačené šedou barvou, máme zpracované jako detailní architektonický model. Ostatní zástavba je schematická a místa, kde nebyly zděné budovy, nejsou zachycená. Neexistuje k nim žádná dokumentace,“ říká Petr. Podrobnosti o památkách doplní projekce nad modelem.

Výstava završuje opravu Obecního domu

Poprvé si lidé celou výstavu prohlédnou v sobotu 18. září od deseti hodin dopoledne. O půl páté odpoledne je na programu komentovaná prohlídka.
„Expozice bude otevřená denně včetně víkendů od deseti do šesti,“ dodává Petr.
Lidé výstavu najdou v prvním patře Obecního domu. Od vytvoření první koncepce přes hledání exponátů až do otevření hotové výstavy uplynuly dva roky. Expozice dějin města je poslední etapou otevření opraveného Obecního domu.