Muž oslnil jako generál Caster

Zalíbil se jí, když vedl partu studentů při bojové hře v šumavských lesích. Už je s ním skoro dvacet let. V seriálu Druhá polovička si se Sedmičkou povídala Lucie Nejedlová, manželka ředitele liberecké zoo.

Lucie Nejedlová je sice vzděláním ekonomka, ale miluje zvířata. Svému manželovi Davidovi dříve občas pomáhala ve veterinární ordinaci. Je daňovou poradkyní, její muž ředitelem liberecké zoo a prezidentem Unie českých a slovenských zahrad. Mají syna Matouše, dcery Josefínu a Karolínu a fenku Týnu.
„Hezky se nám to rýmuje Josefína, Karolína a Týna. Také máme anduláka Kamarádíčka, ale ten se moc nepovedl. Je jako pes obranář. Hlídá si svoji klec tak dokonale, že ho musím krmit jen já a odnáším si bolestivé značky od jeho zobáku,“ vysvětluje Nejedlová.

Jste původem Brňanka a žijete s manželem na drsném českém severu. Nevadí vám to?

Jsme v Liberci od roku 1996 a za tu dobu jsem si zvykla. Dokonce se mi líbí i liberecké zimy. Myslím romantické hory sněhu, kdy nejsou vidět chodníky a člověk se musí probojovat do práce či do školky pěšky, protože doprava kolabuje. Ale nemusí toho být zas tak moc. Když jsme byli loni v létě na dovolené na Baltu, byla mi tam zima a doufala jsem, že si další prázdniny prohřeju kosti někde na jihu.

Nekoupala jste se?

Samozřejmě, že mě děti donutily se smočit, ale byly to jen takové rychlovky. Zato jsme jezdili na kole, příroda je tam krásná. Myslím, že i manželovi se tam líbilo.

Kde jste ho poprvé potkala?

Seznámili jsme se díky Davidovu bratrovi. Toho jsme s kamarádkou potkaly na zájezdu do Španělska. Bylo nám osmnáct a on nás mezi řečí pozval do Prahy. Ať prý se určitě stavíme, až budeme mít cestu. Že nás protáhne Prahou. Netušil, že nabídku okamžitě využijeme a přijedeme hned další týden. Aby to s námi vydržel, přibral si jako posilu bratra – a ten bratr byl David.

Byla to láska na první pohled?

To ne. Zamilovala jsem se do něj až na Šumavě, kam mě pozval na jednu akci studentů veteriny. Byla to bojová hra, kdy po lesích běhalo několik „armád“ a snažily se navzájem si ukrást vlajku. Téma bylo Sever proti Jihu, já jsem zrovna byla v armádě Severu a David byl náš vůdce, generál Caster.

Studovala jste na brněnské technice ekonomii. To je hodně daleko od zvířat.

Mám je ale moc ráda, jako malá jsem chtěla být ošetřovatelkou v zoo nebo krotitelkou v cirkusu. Moje maminka prohlašuje, že jsem byla hrozné dítě, protože jsem chtěla každou neděli trávit v brněnské zoologické. Měla jsem andulku a želvu. Ale vždycky jsem toužila po psovi. Nakonec jsem si ho pořídila, když jsem studovala na vysoké škole. Byl to bígl, Bára. Vychovávali jsme ji společně s Davidem. Bohužel ne moc důsledně, takže poslouchala spíš sebe než nás. Občas jsem také Davidovi pomáhala ve veterinární ordinaci.

A teď? Máte doma zvíře?

Máme psa Týnu. Je to voříšek, do pěti let žila na dvorku ve smečce jako vesnický pes. My jsme ji přesídlili do bytu. Přizpůsobila se a je moc milá. Zato náš andulák je hrozný neurvalec, takže se nám ani nepodařilo ho naučit mluvit. Klidně bych mohla mít zvířat víc, ale nemáme na ně čas. A také jsme pořád na cestách a nevešla by se nám do auta.

Manžel veterinář, vy ekonomka. Tak to držíte kasu.

Nesedím na penězích a nevedu si účty do desetníku. Je fakt, že praktické věci ohledně domácnosti a dětí, třeba jejich kroužků, mám na starosti spíš já. Manžel na organizování moc času nemá, spíš se snaží věnovat dětem. Někdy se utrhne z práce dřív, ale v devět, když děti spí, sedne k počítači a pracuje třeba do půlnoci.

Jako dívku vás muž oslnil v roli vůdce smečky. Čeho si na něm ceníte dnes?

Vážím si hlavně toho, že si ví rady, umí řešit problémy a má na věci jasný názor. Je tolerantní a má snahu se dohodnout.

Rychlotest pro Lucii Nejedlovou

Kde jste se poprvé potkali? V Praze, seznámil nás manželův bratr. (D.N. Když přijela s partou holek z Brna do Prahy, navštívit mého bratra.)
Měl váš muž v dětství nějaké zvíře? Jezevčíka Ditu. (D.N. Jezevčíka.)
Vaše nejlepší dosavadní rodinná dovolená? S dětmi na Korsice. (D.N. Možná Korsika, Chorvatsko, ale i na Šumavě to bylo super.)
Manželovo oblíbené jídlo? Asi zeleninový salát. (D.N. Bramborový salát a kuře, hromada zeleniny nebo dobrý sýr.)
Kde jste spolu byli nejdál? V Keni. Očkoval tam psy proti vzteklině. (D.N. V africké Keni.)
Co dokáže vašeho muže naštvat? Když se lidi chovají jako hulváti. (D.N. Když si lidé neváží jeden druhého.)
Co ho potěší? Když se v zoo narodila rysátka. (D.N. Příchod jara, slunce, vůní a ptačího zpěvu. Také mě těší děti. A když se něco podaří v zoo.)