Na brněnském výstavišti se bude bojovat o Midway

rádiem řízené tanky, ilustrační foto

rádiem řízené tanky, ilustrační foto Zdroj: rcuniverse.com

V sobotu se prostory brněnského výstaviště promění v bojiště. Účastníci veletrhu Prodítě 2012 zažijí dramatickou bitvu Midway, která je přenese do období 2. světové války. Bitva obřích funkčních modelů válečných strojů je ojedinělou podívanou s početnými pyrotechnickými a zvukovými efekty.

Na ploše asi 600m² u pavilonu V bojovat přibližně 80 funkčních modelů tanků a letadel. V bitvě se předvedou věrné kopie amerických, německých i ruských válečných strojů, jaké byly využívány v průběhu 2. světové války. Pozornost si zaslouží zejména model vojenského vlaku, bombardovací letadla v měřítku 1:13 typu B-17 a B-25 a tanky v měřítku 1:16 typu T34 či Tiger.

za kulturou

Patnáct filmů ze soudobé čínské produkce (nejstarší je z poloviny 80. let minulého století) nabídne divákům Seminář čínských filmů, který v hodonínském kině Svět uspořádá Kulturní dům Hodonín ve spolupráci s Asociací českých filmových klubů ve dnech 9. – 11. března. K magnetům semináře, který nabídne divákům unikátní možnost získat představu o soudobé čínské filmové tvorbě, bude vedle několika filmů oceněných na filmových festivalech patřit také snímek Krutá volba, jehož hlavní hrdinka stojí před stejným rozhodnutím jako hrdinka slavné knihy Sophiina volba.

za pohybem

U turistické chaty Orle v polských Jakuszycích se v sobotu v rámci 15. ročníku Jizerského běhu koná také 9. ročník Retro běhu. Závodů na běžkách ve starém stylu v oblečení a na lyžích z minulých dob se mohou účastnit lyžníci bez věkového omezení; počínaje dětmi z mateřských škol až po nejstarší lyžaře. Zápis závodníků je od 9 hodin, start Retro běhu pak v 11.30. Jizerský běh startuje ve 12.30. Dopravu zajišťuje autobus z Harrachova (zastávka u hotelu Karolína).