Na karlovarský festival přijede Mirrenová a Sarandonová

Susan Sarandonová

Susan Sarandonová Zdroj: Profimedia.cz

Americká herečka Susan Sarandonová, držitelka Oscara za roli ve filmu Mrtvý muž přichází, bude dalším významným hostem letošního mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Přijede i již dříve avizovaná britská herečka Helen Mirrenová, která dostala zlatou sošku za hlavní roli ve filmu Královna.

Obě herečky převezmou Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii. „Jsou to nejen slavné a populární herečky, ale jsou velice ceněné kritikou. Mirrenová je navíc vynikající divadelní herečka, což je pro nás taková velká fajnovost,“ řekl prezident festivalu Jiří Bartoška.

V pořadí 47. ročník přehlídky se uskuteční od 29. června do 7. července. Mirrenová festival otevře a Sarandonová ho uzavře, doplnil Bartoška.

Pětašedesátiletá Sarandonová byla na Oscara nominována celkem pětkrát. Po čtyřech neúspěšných nominacích za snímky Atlantic City, Thelma a Louisa, Lék pro Lorenza a Nebezpečný klient se zlaté sošky konečně dočkala v roce 1996. Vedle zmíněných filmů hrála i v dnes již kultovních Čarodějkách z Eastwicku. Je rovněž známou aktivistkou za boj proti hladu a nemoci.

Mirrenová dostala svého prvního Oscara až v jednašedesáti letech za ztvárnění Alžběty II. ve filmu Královna. Nominována byla také za role ve snímcích Šílenství krále Jiřího, Gosford Park a The Last Station. Do Varů přijede s manželem, americkým režisérem a producentem Taylorem Hackfordem, držitelem Oscara za krátký film Teenage Father. Na festivalu uvede film The Door, v němž ztvárnila hlavní úlohu pod vedením maďarského režiséra Istvána Szabóa, loňského prezidenta mezinárodní poroty MFF v Karlových Varech.

V rámci slavnostního zahájení festivalu bude v mezinárodní premiéře uveden film Good Vibrations v režii Lisy Barros D'Saové a Glenna Leyburna, který vypráví příběh zakladatele belfastské punkové scény. Na závěr MFF v Karlových Varech bude promítnut nový snímek Woodyho Allena Do Říma s láskou.