Na špici v zelených stavbách: v Praze stojí dvě z deseti nejekologičtějších kancelářských budov světa

Pohled na večerní Prahu z terasy karlínského office parku Praga Studios.

Pohled na večerní Prahu z terasy karlínského office parku Praga Studios. Zdroj: Tomáš Hejzlar

Nejzelenější budova je v Barceloně. Vůbec nejlépe hodnoceným komplexem je od června 2019 PLATINUM-BCN v Barceloně.
V rámci certifikace dosáhl barcelonský komplex 101 bodů. Jeho autoři mimo jiné docílili 44procentní úspory energií a 46procentního snížení spotřeby vody. Využili k tomu solární napájení a systém zachycování geotermální energie.
Nejzelenější budova je v Barceloně.
Vizualizace kancelářské budovy PLATINUM-BCN, které byla zkolaudována v červnu 2019.
Vizualizace kancelářské budovy PLATINUM-BCN, které byla zkolaudována v červnu 2019.
21
Fotogalerie

Ve světovém žebříčku desítky nejzelenějších kancelářských komplexů má Praha hned dva zástupce. Dělené čtvrté místo patří karlínskému office centru Praga Studios. Top desítku pak uzavírá budova Visionary v Holešovicích. Oba kancelářské parky postavila společnost Skanska. V rámci měst Prahu předstihla už jen rumunská Bukurešť se třemi oceněnými centry. Ekologicky nejšetrnější kancelářská budova pak stojí v Barceloně.

Žebříčku trvale udržitelných budov v rámci certifikace LEED pravidelně dominují evropské stavby. Ani loni tomu nebylo jinak. Na špici je sedm budov z Evropy, Amerika má v první desítce pouze tři budovy, z toho dvě se tyčí ve Spojených státech a jedna v Brazílii.

Dvě pražské budovy, Praga Studios a Visionary, uspěly mezi tisíci kancelářskými komplexy na světě. V době certifikace v listopadu minulého roku byla Praga Studios třetí nejzelenější budovou na světě. Pouhé dva týdny po ní ale získaly certifikaci další projekty v Bukurešti, které ji odsunuly na sdílené čtvrté místo.

Visionary se v době své kolaudace v roce 2018 stalo nejzelenější kancelářskou budovou v regionu střední a východní Evropy. Dnes společně s milánským a houstonským kancelářským komplexem uzavírá top desítku.

Nejzelenější budovy světa

BudovaMěstoBodový zisk
PLATINUM-BCNBarcelona101
The Bridge BuildingNashville99
Business Garden Bucharest Building ABukurešť98
Business Garden Bucharest Building CBukurešť97
Praga StudiosPraha97
Sao Paulo Corporate TowersSão Paulo96
Business Garden Bucharest Building BBukurešť96
The Treehouse Memorial CityHouston95
Edificio RelliMilán95
VisionaryPraha95
Projekty jsou hodnoceny v rámci certifikace LEED, což je nejrozšířenější globální systém oceňování trvale udržitelných staveb.