Sdílení elektřiny, soběstačné čtvrti nebo proud z kompostu

Zdroj: Share your energy

Loňské vyprodané setkání energetických inovátorů nasadilo laťku vysoko. Letošní ročník si s ní ale v ničem nezadá. Autoři nejzelenější budovy světa, šéf inovací první soběstačné čtvrti, spoluzakladatel nejekologičtější blockchain platformy Climate Trade. To je jen zlomek hostů, kteří se 16. října podělí o své zkušenosti na konferenci Share YourEnergy.

Mnoho prázdných diskuzí, strategií ležících v prachu šuplíků a odvolávání se na omezení legislativy. Taková je často česká realita přístupu k udržitelnosti. Organizátoři druhého ročníku konference Share Your Energy chtějí ale lidem ukázat, že řešení existují. 

„Čím dál více zemí, měst, firem a lidí chce využívat čistou energii z obnovitelných zdrojů. Po loňském úspěšném ročníku konference Share Your Energy znovu přivážíme inspirativní řečníky z celého světa, kteří vytvořili nebo v praxi testují řešení a inovace, která posouvají hranice udržitelnosti a energetiky,“ popisuje CEO pořadatelské firmy Nano Energies Stanislav Chvála. 

Hlavním tématem bude energetická udržitelnost a možnosti využití elektřiny z obnovitelných zdrojů. Přednášet budou světoví energetici, ekoinženýři, ale i a lídři inovací z globálních firem. „První soběstačná čtvrť na světě, nejudržitelnější budova planety a zároveň sídlo Mezinárodního olympijského výboru, nebo gastromarket, který pohání 100% zelená elektřina,“ vyjmenovává Stanislav Chvála projekty, jejichž autoři se už za necelý měsíc podělí na Share Your Energy o své zkušenosti.

Konference se letos zaměří také na plánování měst, udržitelné investice a urbanismus. O možnostech výroby energie z přebytků komunitních zahrad, sběru a využití dešťové vody a fungování celého sousedství domů vybudovaných v udržitelném standardu bude mluvit Ignacio Garcia Faubel, ředitel inovací a rozvoje první udržitelné městské části ve španělské Valencii – Barrio La Pinada. 

Téma investic do klimaticky prospěšných projektů a fungování největšího tržiště emisních povolenek otevře Francisco Benedito, spoluzakladatel investiční blockchainové platformy Climate Trade. A chybět nebude ani současná ikona revitalizace pražských brownfieldů urbanista Martin Barry, který představí, jak jednoduše proměnit zapomenutá místa v zelené prostory, kde lidé rádi tráví čas. 

Registrace na konferenci, jejíž kompletní program najdete na webu

www.shareyourenergy.eu, je otevřená a až do 1. října dostupná za zvýhodněnou cenu. Pro celodenní program si pořadatelé z Nano Energies vybrali neobvyklé místo – starou čistírnu odpadních vod v pražské Bubenči.