Nákup iPodu Classic byl skvělou spekulací

Výnosná legenda. Cena iPodu se po ukončení oficiálního
prodeje znásobila

Výnosná legenda. Cena iPodu se po ukončení oficiálního prodeje znásobila Zdroj: Profimedia.cz

Na globálním aukčním portálu eBay či bazaru Amazonu se před Vánoci strhla bitva o iPody Classic. Apple je totiž v tichosti přestal před třemi měsíci prodávat. Prý pro něj byly stejně jen okrajovým produktem. Zájem je však očividně větší, než si Apple myslel. Generální ředitel kalifornského výrobce elektroniky Tim Cook se ale nechal slyšet, že jeho firma již nemá přístup k potřebným součástkám a jejich nový vývoj by se nevyplatil.

Spekulanti, kteří před koncem oficiálního prodeje iPody skoupili, si teď na britské verzi Amazonu říkají za neopotřebovaný hudební přehrávač v přepočtu přes 23 tisíc korun. Na tři tisíce použitých iPodů Classic v poslední verzi z roku 2010 se podle deníku Guardian prodalo za poslední tři měsíce. Za 12 až 17,5 tisíce korun.

To je až trojnásobek ceny, za kterou se ještě letos v létě prodával přístroj v oficiálním Apple storu. Na českém aukčním portálu Aukro jsou nyní v nabídce pouze dva použité přístroje za cenu srovnatelnou s novým před ukončením oficiálního prodeje.

Již v lednu loňského roku radil magazín Stuff nadšencům pro kapesní hudební přehrávače skupovat velkokapacitní iPody s tím, že až je Apple přestane prodávat, jejich cena se na sekundárním trhu zdvojnásobí. Šéfredaktor Will Dunn k tomu uvedl, že stále existuje velký zájem iPod Classic a není těžké pochopit proč.

„Hudební server Spotify může sice nabízet dvacet milionů songů, ale kapacita iPodu Classic je více, než většina lidí potřebuje, a navíc za nošení své hudební sbírky u sebe nemusíte platit žádný měsíční paušál,“ zdůraznil Dunn.

IPody Classic měly kapacitu až 160 GB, což stačí na čtyřicet tisíc písniček. I když Apple dnes prodává iPhony a iPady s kapacitou až 128 GB, je to stále méně, než nabízel klasický iPod, a navíc za několikanásobně vyšší cenu.