Nákupy galerie: detektivka mezi obrazy

Za posledních deset let nakoupila Oblastní galerie v Liberci více než čtyři sta uměleckých děl za necelých deset milionů korun.

Někdy hraje roli náhoda, jindy se přihlásí sám autor. Umělecká díla získává Oblastní galerie v Liberci různě. A ročně za to platí stotisícové částky.
„Za posledních deset let nakoupila galerie více než čtyřista uměleckých děl za necelých deset milionů korun. Nejdražším se stal obraz holandského malíře Eliase van den Broecka, Květiny v lesním podrostu, získaný v roce 2000. Galerie za něj zaplatila milion šeset tisíc korun a na nákup přispělo i ministerstvo kultury,“ prozradil ředitel Oblastní galerie v Liberci Jan Randáček.
Právě on rozhoduje o tom, která umělecká díla galerie koupí a která ne. Ve svém království ale není neomezeným vládcem. Většinou se totiž řídí názorem nákupní komise.
„Sedí v ní na slovo vzatí odborníci. Například profesor Vojtěch Lahoda z ústavu dějin umění nebo bývalá ředitelka galerie Hana Seifertová. Když mi dílo doporučí, pod jeho nákup se podepíšu,“ vysvětlil ředitel galerie.
Umělecká díla, která předloží nákupní komisi, vybírají kurátoři galerie. Sledují práci žijících autorů, jsou ve spojení se soukromými sběrateli a chodí po starožitnictvích, kde čas od času něco objeví. Důležité přitom je, aby dílo mělo návaznost na to, co už ve sbírkách galerie je. „Když to hodně přeženu, tak řeknu, že je úplně zbytečné, abychom kupovali maďarského malíře. Pokud ale někde najdeme obraz německého malíře, který kdysi v regionu žil a tvořil, určitě se jej pokusíme získat. Naposledy se nám to podařilo u některých obrazů Erwina Müllera, z čehož jsem měl velkou radost,“ dodal Randáček.
Velkou zásobárnou obrazů a soch bývají také aukce. Těch se ale kurátoři galerie neúčastní. „Z jednoho prostého důvodu. Soukromým sběratelům by při nákupu nemohli ani zdaleka konkurovat,“ poznamenal ředitel galerie.
Podle něj je snazší vykoupit umělecké dílo od žijícího autora než od soukromého vlastníka.

Rozhořčený sedlák

Obraz libereckého malíře Erwina Müllera z poloviny dvacátých let dvacátého století.
Ve sbírkách galerie od roku 2004.
Mnoho jeho obrazů se stále nachází v soukromých sbírkách.

Zlatý déšť

Linoryt Jana Vičara.
Ve sbírkách galerie od roku 2009.
Obraz Zlatý déšť nabídnul galerii sám autor.
Tematicky čerpá zejména z krajiny a přírody, nechává se oslovit moravským folklorem i exotickými kulturami, například africkými.
Vystavuje od poloviny osmdesátých let.

Květiny v lesním podrostu

Obraz holandského malíře Eliase van den Broecka.
Ve sbírkách galerie od roku 2000.
Získán za 1,6 milionů korun. Na jeho nákup přispělo i Ministerstvo kultury.

Sám v krajině

Obraz libereckého malíře a grafika Alexe Berana.
V sbírkách galerie od roku 2009.
Alex Beran se narodil roku 1923 v Liberci.
Jeho otec byl vůbec prvním ředitelem Oblastní galerie v Liberci.
Absolvoval výtvarnou školu ve Zlíně.