NASA připevnila k ISS nafukovací modul, ubytování budoucnosti čekají testy

Nafukovací vesmírný modul BEAM

Nafukovací vesmírný modul BEAM Zdroj: NASA

S pomocí robotického ramene Canadarm experti střediska pro řízení letů v texaském Houstonu připevnili experimentální nafukovací modul BEAM ke spojovacímu uzlu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Modul BEAM, který se v květnu naplní vzduchem do objemu 16 krychlových metrů, má odstartovat novou éru v ubytování astronautů.

Nákladní loď Dragon s novým zařízením a dalšími tunami nákladu před týdnem vynesla na oběžnou dráhu nosná raketa Falcon 9 americké soukromé společnosti SpaceX. BEAM (Bigelow Expandable Activity Module), který je výrobkem společnosti Bigelow Aerospace, se má v budoucnu využívat při budování základen na Měsíci a Marsu.

Rameno Canadarm vyjmulo modul BEAM z úložného prostoru lodi Dragon a přeneslo ho ke spojovacímu uzlu NOD-3, k němuž pak bylo zařízení připevněno. Váha modulu dosahuje 1360 kilogramů, jeho vývoj a výroba stála téměř 18 milionů dolarů (asi 420 milionů korun).

Manipulace s novým typem „vesmírné ložnice“ je zatím experimentální, v modulu BEAM prozatím bydlet nikdo nebude. Počítá se s tím, že posádka ISS do modulu čtyřikrát až šestkrát za rok vstoupí, aby odebrala vzorky vzduchu a změřila teplotu a radiaci.