NASA: U Jemenu vzniká nový vulkanický ostrov

Vulkanický ostrov, ilustrační foto

Vulkanický ostrov, ilustrační foto

Západně od Jemenu se v Rudém moři rodí z lávy nový ostrov. Informace o třicet metrů vysokém proudu magmatu tryskajícím z moře dokonce potvrdily i satelitní snímky americké NASA. Mladý ostrov je tak součástí tzv. Zubairské skupiny - asi desítky vulkanických ostrovů, které vznikly díky podmořské tektonické aktivitě.

V místě, kde se rozchází Africká a Arabská tektonická deska a kde je zemská kůra slabší mohou nové pevniny opravdu vznikat. Podle místních obyvatel se ale takto celý ostrov naposledy zrodil v polovině devatenáctého století.

„Takovéto ostrovy mají spíše kratší životnost. Často jsou vytvořené z vulkanického odpadu a mořské vlny je dokáží brzy zničit,“ řekl pro Discovery News vulkanolog Erik Klementi.

Místo, kde po říjnu 2011 vznikl nový ostrovMísto, kde po říjnu 2011 vznikl nový ostrov Dřívější satelitní snímky Rudého moře

Nový ostrov je na satelitních snímkách zahalený stoupajícím dýmem. Pravděpodobně jde o směs vulkanického prachu, popela a vodní páry. Stejně tak, jako jeho sousedy, tvoří i tento geologický útvar podmořský štítový vulkán, jehož vrchol se dostal kumulací materiálu nad hladinu.

Vznik nového ostrova u JemenuVznik nového ostrova u Jemenu Nové snímky Rudého moře s rodícím se vulkanickým ostrovem